També tots els companys de l’Airesol anaven a totes les festes que organitzava a Castellar la penya Solera Barcelonista, on el seu president era en Joan Comellas, company del equip de Tenis nostre i que a tots els companys d’Airesol als va anant fem socis , el seu cost era molt petit eren 100 ptes l’any i podies anar allà on s’ajuntaven tots els avis de Castellar, i participar a totes les festes i excursions que organitzàvem, recordo haver anat a una concentració de Penyes a la Escala, per celebrar quan el Barcelona va guanyar la seva primera copa de la Champions, anada també a Vic i al pantà de Sau amb una trobada Barcelonista i dinar al Fusimanya, cada any la Penya feia una festa barcelonista a Castellar, de vegades en el mateix local o be en algun restaurant de les rodalies amb dinar inclòs, sempre venia alguna personalitat i jugador blaugrana, en Casaus no faltava mai, recordo que la celebració dels quaranta anys de la Penya es va fer una festa important amb la presencia del president Sr. Nuñez i Sra i molts personatges de la junta, tots junts ans van reunir amb les Sres a Can Font fent un sopar de gala, va ser tot un esdeveniment per Castellar.
Una festa que es va fer en el Airesol una mica sonada va ser la celebració feta per la família Salcedo en motiu del aniversari de la seva boda, en Joan va voler fer una festa agafant com exemple els serials de la televisió que estaven de moda, tipus Dallas, o Falcon Crest que mostraven la vida de la classe rica americana, es va voler fer alguna cosa semblant salvant las distancies, el cas que en la torre del Salcedo que era bastant gran es va adequa per servir un sopar de gala amb tot tipus de detalls, els invitats érem tots els amics de l’Airesol, no va faltar una petita orquestra que amenitzava la vetllada, abans de començar en els jardins es va servir un aperitiu, mentre tota la família Salcedo vestida de gala, els Sres amb vestit de etiqueta amb el seu llacet, i les Sras amb vestits llargs de nit, donava la benvinguda als invitats, que anàvem arribant, tot molt sofisticat, la nostra Gloria també va està formant part de tota la família, ja que sortia amb el fill, hi la consideràvem una més d’ells. A continuació un sopar molt complert servit a la mateixa torre, per acabar la festa amb un grandiós pastis de noces, i el ball corresponent. En Joan va dir que quan es va casar no va poder celebrar molta festa, ara que podia la va voler fer per “todo lo alto”.
Un dels col·laboradors que tenia Hidexsa era Doblats Cano, era en Domingo Cano un home del que t’han podies refiar si
convenia treballar el diumenge per tenir el fil el dilluns al matí segur que el tenies, amb ell hi havia una bona relació, ell per correspondra a la feina que li donava sempre amb volia obsequia amb productes del seu hort, tenia un terreny a Sentmenat molt gran amb molts arbres fruiters i tenia també tota classe de bestia, allà es va fer una torre en mig de la parcel·la i alguna vegada i anàvem a fer algun dinar l’aire lliure, resulta que tenia una gossa, pastora alemanya de pura raça que va tenir cinc gosset molt macos i en va reservar un per nosaltres, un dia amb la Nuria varem anar a veure’ls i amb van tria un li varem posar de nom Tro era molt maco i de seguida ans va conèixer a tots els de casa. El Mingo ans deia que vivint al mig del bosc era necessari tenir un gos per vigilar, que t’avises de qualsevol perill. Nosaltres teníem una mala experiència del anterior, per axó varem anar a la carretera de la Rebassada que hi havia un lloc on ensenyàvem els gossos, la Nuria quan va veure com estàvem els gossos allà, no va voler portar-hi el nostre.
El Tro va anar creixent el nostre costat, però de seguida ans varem donar compte de que de tant en tant quedava com rígid i mig paralitzat, parlant-ne amb el veterinari ans va dir que amb gossos de pura raça era normal, axó era degut a que tenien la sang poc barrejada, eren àtacs epilèptics, però que no era perillós.
El Tro va anar creixent i cada vegada se sentia mes amo, no podia venir cap visita sempre tenies que estar alerta ja que qualsevol visita quan entrava a la torre ja per ell era un enemic, i no parava de bordar fins que s’han havia anat, també de tenir les portes del carrer tancades, perquè si no marxava amb perill de mossegar algun una vegada va venir el home que mirava els contadors de la electricitat i se’l va trobar per el carrer i as van fer amics però al voler pujar cap a la torre no el va deixar passar, ans va dir que era molt bon gos, un altre vegada va mossegar el veí de davant i varem tenir una denuncia, i un altre vegada en Ricardo Abellan que la Dolors li donava classes particulars va venir de bon matí i el gos estava solt voltant per la torre no li deia res, però quan va sentir a la Nuria que el anava obrir, es va encarar amb ell, i li va mossegar la cama i a la Nuria intentant apartar-lo el braç, varem tenir de anar a la Alianza d’urgències per curar-los i donar-les la vacuna antiràbica. També era un problema quan el tenies que vacunar-lo ja que no es deixava, el Antonio era el que podia amb ell, una vegada va venir el veterinari per donar-li la vacuna, l’Antonio se li va escapar i va donar una mossegada molt forta al veterinari, que al vaig tenir de portat al Dr. a Castellar, era un problema i en sense vacunar-lo encara mes, l Nuria va anar a la protecció de animals per veure que es podia fer, allà li van donar un producte que el tindria inconscient i una injecció per matar-lo, la Nuria armant-se de valor ho va fer, va ser un dia trist i mes per la Nuria que pràcticament ho va fer tota sola, desprès al van enterrar en el bosc al costat d’altre gos el Berky.
Un dia es presenta a la fabrica en Josep Mª Toneu, el representat dels aparells del laboratori, amb una japonesa per veure el nostre laboratori, es veu que era una persona important dintre de la casa Keisoki, després anem junts a dinar, el Josep Mª amb diu que trií un restaurant a prop que no sigui massa car, varem anar el que nosaltres, els treballadors, anàvem sempre i que ja hem coneixien era en Mas Pineto, i allà els vaig fer servir la clàssica paella d’arròs que la feien molt bona i de segon un filet de carn.
La japonesa li va agradar molt la paella, però quan li van servir el filet que ocupava tot el plat, ans va dir que mai havia vist un tros de carn tant gran que el Japó aquell plat valia una fortuna, jo li vaig proposa canviar cada purgador electrònic que costava unes trenta mil pessetes per un filet, quan ho va arribar entendre va dir que no, durant el dinar va sortir a la conversa que nosaltres jugàvem en un joc xinés que es diu Mah-jong, ella amb dir que en el Japó només hi juguen els homes que es un joc bastant complicat, va ser una vetllada bastant distreta i va acabar amb moltes reverencies. Al cap de un mes es presenta en Josep Mª a la fabrica amb un paquet que havia rebut del Japó al meu nom, el varen obrir i era un sofisticat joc de Mah-jong, amb totes les fitxes molt gruixudes i treballades, una passada, amb en Josep Mª varem quedar que un diumenge vindria a casa amb la seva Sra, i les seves filles a berenar hi jugaríem tots junts aquell joc que ve a ser una espècie de remigi però amb fitxes.
Per aquestes dades es complien 20 anys del casament, resulta que ho va saber el Sr. Jaume i ell va voler organitzar-me un viatge especial per celebrar-ho.
Va ser una sorpresa i quan ho va tenir fet, me’l va donar era una anada a Galicia, aquell any, es celebrava el jacobeo, tenia els bitlles d’avió Barcelona Santiago, allà tindria un cotxe a la meva disposició, l’estada era al parador dels Reyes Catòlics en la Plaça del Obradorio i la durada de una setmana, amb visita inclosa a la Coruña i a Vigo. El viatge va ser molt maco i han va sortir molt be de preu, el Sr. Jaume m’apreciava molt.
La torre de l’Airesol ja la teníem pràcticament tota acabada, es pot dir que estava dividida en dues parts, la que hi fèiem vida, la que fèiem servir a diari, situada a la part del darrera i l’altre part el menjador principal que donava a la part de davant que no mes as feia servir per les visites. En el menjador principal hi havia uns grans finestrals amb doble vidre, però que l’hivern i feia fred i l’estiu amb el sol molta calor i encara que hi havia dos grans radiadors i unes trampilles per passar l’aire corrent, degut a la seva grandària no ni havia prou.
En canvi la part de darrera que va ser l’ampliació de la torre, allà ans hi sentíem molt bé, era un espai relativament petit que estava al costat de la cuina, però que hi havia tot el que necessitàvem com estància, teníem una llar de foc que quan l’hivern s’encenia de seguida deixava tota la habitació molt calenta amb la olor característica de la llenya cremada, l’estiu posàvem unes cortines a les dues portes i passava un corrent d’aire que refrescava l’habitació, també hi havia una taula on menjàvem, un moble llibreria amb la televisió i en front un sofà per estar-hi ben còmodes. Allà la Nuria ans deixava fer la vida normal diària de jugar, llegir, fer deures, etc en sense massa preocupació per embrutar-ho.
Les habitacions desprès de pintar-les també van quedar ben arreglades, totes elles tenien el seu radiador que de seguida tenien l’habitació calenta l’hivern, l’estiu degut a la seva posició quedàvem protegides de la calor la torre en general s’hi estava molt bé, i sempre tenies l’oportunitat de sortir a fora al bosc a buscar l’ombra i l’aire lliure, també al tenir una barbacoa al exterior ans permetia gaudir de les avantatges del menjar a la brasa, tot plegat feia l’estança molt agradable, encara que portava molta feina tenir-ho tot arreglat i presentable.
La cuina hi teníem tots els estris i automatismes d’aquella apoca un renta vaixelles que no fèiem servir un forn una nevera armari amb tota una part per posar productes congelats amb una petita taula redona on generalment esmorcàvem, es comunicava amb el passadís que duia a les habitacions i al espai on hi fèiem vida, tot ho teníem a ma, la Nuria anava un cop a la setmana al Mercat de Sabadell junt amb l’avia Salvadora i procurava estar proveïda de menjar i si li faltava alguna cosa s’arribava a Castellar, però la veritat es que tenia de tot i estava sempre ben proveïda.
Al principi el meu lloc de treball i de tenir els meus papers era baix en l’espai que tenia que ser el garatge, allà era el lloc mes privilegiat de la torre, al tenir tota una paret roca viva, allà l’estiu estava molt fresc i el hivern molt calent, aquest espai el varem fer servir tots quan encara no estava feta l’ampliació de la torre , allà hi teníem la televisió, ja que era el lloc millor de la torre, més endavant hi vaig posar una taula de despatx i allà i tenia les meves coses, quan vaig tenir l’altillo fet anava alterna’n entre baix i dalt.
La nau que feia de magatzem la van condicionar per poder posar-hi maquinaria, varem instal·lar cel ras semblant a les altres naus i totes les canalitzacions del aire humit procedent de la central del aire condicionant que ja teníem i era prou valenta per donar humitat i renovar l’aire de les naus, la part posterior es feia servir de magatzem, d’aquesta manera es va engrandir molt l’espai de treball.
La fira internacional de la maquinaria tèxtil aquell any va tocar a la ciutat de Hannover, al nord d’Alemanya, el Sr. Moles, al Sr. Jaume, en Felix i jo, varem anar amb avió cap aquella ciutat amb els dies contats, las visites programades els diferents estands, principalment s’anava per veure les ultimes novetats que treia la casa Schlumberger que treien els Guils automatitzats, l’anada va ser amb avió, l’arribar en l’aeroport de Hannover, el Sr. Moles veu un cartell que diu directa a la Fira amb helicòpter, demana si ans poden portar i al cap de una hora ja estàvem a la Fira desprès de travessar pel cel tota la ciutat d’Hannover, varem deixar a la recepció el poc equipatge que portàvem i directament al estand de Schlumberger, on els grans caps d’allà ens van atendre amb tota classe de detalls de les seves ultimes innovacions, el Sr. Moles estava content de la idea de haver anat amb helicòpter ja que varem aprofitar tot el dia, encara que va ser una mica cansat, al sortir de la Fira van coincidir amb un client de Tunez que feia una setmana que estava allà, i al preguntar-li un lloc que estès be per anar a sopar ans va dir que el Casino d’allà el havien acabat d’inaugurar i si menjava molt bé, cap allà varen anar tots quatre a fer un bon sopar, desprès de sopar varem entrar al Casino, no hi havia massa gent, el Sr. Moles de seguida va anar per les seves, el Sr. Jaume no jugava estava principalment a la barra del bar, en Felix i jo voltant per les taules mirant com jugaven, al cap de força estona vaig a la taula que jugava el Sr. Moles li pregunto con l’anava, en aquell moment estava posant fitxes recordo al nombra 32 però es que en posava també pels costats, gira la boleta a la ruleta i surt el 32, jo vaig quedar com si m’hagués tocat a mi, el Sr. Moles han diu que no m’han vagi que li dono sort, i m’omple les butxaques de fitxes, torna a coronar el 32 i tornar a treure, amb un murmuri de tota la taula, desprès va jugar un parell de mans sense treure res, i amb va dir ja podem marxar doncs no traurem més, varem anar fins a la caixa a descanviar totes les fitxes, i tots contents cap l’hotel.
Els dos dies següents van ser completament de fira per visitar els diferents estands de constructors de maquinaria, on ja teníem concertada la visita, no ans movíem de la Fira, era una mica cansat però es que no mes teníem tres dies de fira, la tornada cap a casa la varem fer amb avió havent agafat l’idea de canviar la preparació per Guils automàtics, l’únic inconvenient era que es necessitava molt espai i es tenien que fer modificacions a la fabrica.
L’anada a la Fira d’Hannover ans va fer donar compta que el futur de la filatura era l’automatització de la fabrica, i tal com havien vist a la Fira també de les màquines, per mira de fer una gran producció amb el minin de personal, axó requeria tenir un ampli espai, el primer es va pensar en comprar el terreny del costat per arribar fins el bosc que estava a uns 80 metres, el Sr. Jaume va fer les gestions per comprar-ho i crec que en demanaven uns 12 milions de pessetes, en aquells moments creia que era una bona inversió i Hidexsa tenia capital per fer-ho, però principalment el Paul si va oposar i es va desestimar la compra, jo particularment han va saber greu ja que l’aspiració de tenir tint propi i poder tenir tot el procés, com els suissos de Flassa, es va esvaí, va ser una llàstima. Al cap de poc temps es va vendre aquell terreny a una empresa que hi va construí quatre naus i varem tenir de donar-li part del nostre terreny per fer un camí que tingues accés a la carretera.
Hidexsa amb les tres naus no teníem prou espai per acollir les màquines automàtiques i els hi va anar molt bé a una part de gerència, ja que volien apartar al Sr. Jaume de Hidexsa, van buscar al mig de Sabadell una nau per traslladar-hi Cía Textil J.M. i deixà les quatre naus per Hidexsa, posant al capdavant el Sr. Paul i que el Sr. Jaume portes l’empresa de Cía separada de Hidexsa.
Hidexsa es va anar emmotllant a la nova distribució de maquinaria ocupant les quatre naus, el equip de manteniment ja estava acostumat a moure màquines i amb cosa de un any varem tenir la filatura d’estam més moderna d’Espanya.
La distribució de Hidexsa a les 4 naus:
1.- Magatzem primeres matèries Re-pentinatge i Preparació
2,- Filatura
3,- Purgat i Doblat
4,- Repàs i expedicions i magatzem de fil fet.
Molt bona part de la maquinaria que ja teníem es va modernitzar, la Preparació es van posar Guils automàtics, de manera que quan el bot tenia els metres fitxats ell sol canviava el bot, les metxeres es van canviar posant-les de frotació amb el canvi de mudada automàtic, les continues de filar s’han van incorporar de noves, també amb canvi i nuador automàtic, el purgat s’hi va incorporar els nuadors splicers i el conometer, es va ampliar la secció de doblats, i a la part de expedicions hi havien tres màquines Schalforst amb splicer, conometer i parafinadors que repassaven tot fil produït, junt amb la màquina Morel que feia el condicionat del fil per a continuació posar-li la borsa de plàstic i el pesatge automàtic de la caixa amb als llistat corresponent tot quedava automatitzat i controlat, tot això ajudat per la automatització dels moviments interiors, feia una fàbrica digne de veure, la cubetes de fil es desplaçaven soles de una secció al altre, el personal pràcticament no es veia en mig de tanta maquinaria jo particularment estava molt joiós de aquella fabrica.
El anar incorporant les màquines noves, les antigues es va anar venent i con que estaven molt ben conservades encara s’han va treure profit, recordo la visita del Sr. Gorina, el amo de una de les empreses de més solera de Sabadell, li vaig ensenyar tota la fabrica i va quedar parat de la velocitat de les màquines, desprès varen estar tota la tarda parlant de problemes del treball, el temps s’han va fer curt, quan ja marxava es va recordar que venia per interessar-se per Guils de la preparació que ens veníem, però encara que els veia molt be, deia que anàvem a massa de pressa, que no li servirien per la seva empresa en que feien molt fil de llana 100% i llana- moher i que aquella velocitat no podia anar, per ell era mes important la qualitat que la quantitat, de totes maneres varem tenir uns canvis d’impressió interessants.
Un altre empresa que es va interessar per la maquinaria que trèiem va ser Tallers Tèxtils, aquesta empresa els amos eren en Benito, casat amb la Maria Rosa companya de treball de la Nuria , vells coneguts nostres, molt bones persones i en Joan Vadillo, també conegut perquè havia portat una empresa de doblats de Monistrol de Calders i durant força temps havia treballat per Hidexsa, aquests estaven interessats per les metxeres de torsió que en teníem dues, de seguida que van venir les noves, en Vadillo s’han va quedar una, el preu es va posar d’acord amb el Paul.
Va ser per aquets temps que dins les filatures de Sabadell es va anar introduint el sistema de Syros Spun, nosaltres a Hidexsa teníem en el laboratori equipada la petita continua de proves amb els accessoris originals de la casa alemanya Sinzer, en Vadillo que venia sovint per la fabrica per veure la maquinaria que ans veníem, va veure en el laboratori els accessoris del Syros Spun i amb va demanar un joc original de totes les peces i les va copiar fent el motllo de manera que els originals costaven unes 7,500 pessetes, i a ell li sortien per 35 pessetes tot el joc, el valor del plàstic, encara que els motllos li van costat unes 100.000 pessetes cada un, però venia tot el joc per unes 1,500 pessetes, tot un negoci, amb recompensa a haver-li deixat les peces originals, varem quedar que si Hidexsa volia equipa alguna màquina amb Syros Spun ho faria a preu de cost, ja que tenir en compte que es necessitava un joc per cada pua i una continua de filar tenia 412 pues.
El Sr. Jaume venia per Hidexsa però per part del Paul se li feia el buit, jo en canvi li explicava tot el que passava i li demanava parer recordo que el Sr. Moles li deia que s’han cuides de Cia, que deixes Hidexsa pel Paul, però el Sr. Jaume axó li dolia, jo pensava que amb el Paul també m’entendria be, per aquet temps les comendes de Mig Orient van minvar molt, jo deia que faltàvem viatges a veure als clients que els teníem abandonats, que el nostre comercial de veritat era la secció d’expedicions ja que el fil que entregàvem era la nostre millor propaganda. El Sr. Jaume potser per recuperar el seu lloc a Hidexsa va fer un viatge a Mig Orient a parlar amb els representants per estimular més comandes cap Hidexsa, en aquell viatge es va acostar a Iran, lloc difícil per el fanatisme religiós, allà va coincidir amb el Sr. Masramon de la Seda de Barcelona que estava negociant una comanda de fil a canvi de petroli que representava molts mils de kilos de fil d’acrílic, axó agradava molt el govern d’allà degut a que de petroli han tenien molt i d’aquesta manera subministràvem fil a les industries d’allà. L’idea va agradar molt al Sr. Jaume hi va voler fer el mateix amb fil de panyaria, amb les qualitats que filava Hidexsa. Quan va arribar a Espanya va anar a Madrid ha parlar amb el govern d’aquesta possibilitat, al explicar-ho jo també han vaig alegrar d’aquesta possibilitat.