
Quan sortia de casa també acostumava anar a qualsevol bar a fer el cafè del mati que era el més bo de tots i feia assaborint-lo molt el cigarret corresponent, no m’han sabia estar, ho feia amagat de la Nuria, la meva disculpa era que solament en feia un al matí i prou.
Un dia hem truca el Sr. Jaume que hem vol veure a l’una del migdia per anar a dinar junts, però que abans vol que passi per Tidilsa a recollí el passaport del Sr. Vázquez, ja que han d’anar junts a Argelia.
Surto a les deu de l’Airesol han temps més que suficient per anar a Tidilsa que està a Barbera del Vallès, i d’allà cap a Barcelona. Arribo a Tidilsa a dos quarts d’onze ham diuen que el Sr. Vàzquez no hi es però que estar per arribar que m’esperi, aprofito per anar fer el cafè en un bar a prop, desprès m’espero fins les dotze i mitja, deixo el missatge de que anava a buscar el seu passaport, però que a l’una me estaven esperant a Barcelona, que no podia esperar més. Surto d’allà ja escopetejat, resulta que hem trobo el carrer està col·lapsat amb un camió gran travessat fent maniobres allà hi passem deu minuts sense poder-nos moure, dong la volta pel carrer de darrera i veig que surt a la carretera principal, en veig salvat i allà al fons un cotxe que gira a la esquerra, penso jo podré fer el mateix ja estaré be per anar a Barcelona, quan arribo a la carretera principal, veig un stop i també una indicació que diu que tinc de girar a la dreta fins a una rotonda per donar la volta, però es que edemes està pujant un camió gran, hem paro, però el camió posa el intermitent per girà a la dreta, miro i no beix cap cotxe jo que giro a l’esquerra i darrera el camió pujava un cotxe petit que no vaig veure perquè estava tapat pel camió i varem xocar al mig de la carretera, el cotxe petit va bolcar hi anava un matrimoni amb una criatura, allà es va formar un gran folló l’ambulància s`han van dur a la mare amb la criatura, jo allà amb la policia retirant el cotxe i anant a la comissaria a fer el atestat del accident, estava atabalat con va venir en Jordi Bernabeu el fill d’en Juan que passava per allà hi han ajudar i acompanyar estant tota l’estona al meu costat, amb va fer un gran favor, des de allà vaig trucar al Sr. Jaume lo que m’havia passat que no hi podia anar, en Jordi han va portant-me fins a casa l’Airesol, des de allà vaig trucar al Santi Carrè que anés a recollí el cotxe i que mires de lo que hem costaria el seu arreglo.
A les poques setmanes amb citant al Jutjat de Cerdanyola referent l’accident , en el Airesol venia a jugar a tenis en Sebastià Moya, un amic que treballava en un despatx i tractava els accidents de tràfic, li vaig deixar el expedient, es veu que es el Jutjat que ell hi treballa hem diu que ell estarà allà i que m’ajudarà amb el que pugui.
Quan vaig arribar en Sebastià han va fer anar en un lloc jo sol hi es va posar a parlar amb el dos advocats el de la part demandant i el que hem representava ami que era on tenia el Seguros Mapfre, desprès de poca estona amb be hi amb diu que ja estar arreglat que no cal cap judici que els dos advocats s’han posat d’acord amb la indemnització i que no cal res més, anem tots dos a fer un tallat, agraint-li lo que havia fet per mi.
Per Nadal li vaig fer enviar a casa seva un lot de barres de torró de la prestigiosa casa Villaró de Castellar amb una nota d’agraïment i deixant-li bones festes.
La reparació del meu cotxe amb va costar unes quatre-centes mil pessetes, vaig tenir de ensenyar la factura a petició de la part contraria.

Un dia quan treballava a Balsareny per tornar al vespre cap a casa en lloc d’anar pel trajecte de costum hem sentia cansat i vaig voler canviar, i vaig anar cap a Manresa i d’allà cap a Terrassa , Sabadell i cap a Castellar, quan soc a la pujada de Can Pagès, es forma una caravana, tots anant a poc a poc, quan passo pel lloc on hi havia el accident veig un cotxe Renault blanc amb tot en morro esclafat, hem va donar un salt el cor era el de la Gloria, de seguida vaig posar l’intermitent per parar, hi havia la policia, quan vaig veure la Gloria voltant per allà vaig quedar tranquil, resulta que va topar amb un camió que no portava cap llum de senyalització, hi estàvem a les fosques i la Gloria que anava més apressa el va embastí per enredera, sortosament no va passar res, va ser com un pressentiment un dia que canvio d’itinerari amb trobo l’accident de la Gloria.


Per aquet temps a casa es va produí un esdeveniment important que va ser el casament de la Dolors, una tarda del mes de març en l’Ajuntament de Castellar, la Dolors i en Jordi es van casar, no sé com va anar però es van concentra davant de l’Ajuntament moltes persones que van col·lapsar tot el carrer Major, allà apart de les nombroses famílies de l’Airesol que van venir a la boda, s’hi van concentra molta gent del poble, la cerimònia la va presidir el jutge de Pau, el Sr. Parcerisa, va ser força emotiu i desprès tots junts varem anar al Restaurant Can Font on es va celebrar el convit de noces, tot va anar molt be.


En Jordi treballava a la Universitat Autònoma era professor titular de Química orgànica i la Dolors ja havia trobat lloc en una multinacional a Granollers, sent cap de laboratori, totes les despeses del casament s’han van preocupar ells mateixos, nosaltres solament els costos dels vestits, deien que no necessitàvem res, potser perquè sabien que jo solament tenia els ingressos del carnet de paro, no van demanar gaires coses, van anar a les Illes Madeira de viatge de nuvis.
Dintre l’ universitat hi havia una zona de cases, anomenades Cases Sert pels professors i personal que treballava en ella, en Jordi ni van concedir una i allà van anar a viure, estàvem molt be i els veïns eren tots amics de l’ universitat.

Dintre l’ universitat hi havia una zona de cases, anomenades Cases Sert pels professors i personal que treballava en ella, en Jordi ni van concedir una i allà van anar a viure, estàvem molt be i els veïns eren tots amics de l’ universitat.

A casa la sortida de la Dolors es va notar ja que encara que últimament parava poc per casa quan hi estava es notava per el tràfec i la alegria que portava, potser per axó la Gloria juntament amb en Juan Salcedo un dia portent a casa una gran capsa de regal per la Nuria, tots allà mirant que podia ser, dintre de la capsa ni havia un altre de més petita, i dintre d’aquella un altre , i encara un altre d’aquesta última surt com un llampec una gateta petita siamesa molt maca que de seguida es va fer mestressa de tots nosaltres, no es va fer gens estranya i encara menys quan li van posar una mica de menjar, semblava com si sempre hagués estat amb nosaltres.
Van dir que era per fer companyia a la Nuria ja que estava sola moltes hores del dia, i con que tenir gossos havia anat malament aquesta vegada es provava amb una petita gateta.

Van dir que era per fer companyia a la Nuria ja que estava sola moltes hores del dia, i con que tenir gossos havia anat malament aquesta vegada es provava amb una petita gateta.

Va ser per aquest temps que hem va tornar a picar el dolor fort en el pit, escamat de l’altre vegada de seguida varem anar a urgències en el Taulí, allà han fer un electrocardiograma, i hem van portar a Barcelona, jo vaig demanar el Clínic ja que tenien la meva historia, però no hi havia lloc i han van dur a la Clínica del Pilar, allà vaig estar ingressat una setmana controlant-me i fent-me diferents probes, recordo que va també va ingressar bastant malalta la famosa escriptora catalana, Montserrat Roig i tenia freqüents visites de persones il·lustres, que et distreien, també durant l’estada vaig rebre varies visites de companys de Castellar, una d’elles va ser d’en Ramon Baró company del tenis i de la Penya, fins que hem van donar el alta junt amb uns medicaments que tenia de prendre i un informe detallat de lo que havien fet.


Als dos dies de tornar a casa amb va tornar a venir el dolor, al saber-ho en Juan Salcedo que en aquells moments estava fent el últim curs de medicina, amb el seu cotxe hem porta el mateix al Clínic de Barcelona, allà cap a urgències i es posa a parlar amb el cap dels metxes que hi havia per allà, el cap de poc ja m’atenen però degut a que estava la secció del cor estava tot ple amb deixant en una sala plena de malalts esperant tenir lloc a la secció de cardiopaties, allà vaig estar un parell de dies, estava molt distret cada dia hi havia malats nous de totes classes, jo estava en una cambra on veia a casi tots els llits amb pacients.
Quan han van poder traslladar a dalt la secció de les cardiopaties han van col·locar amb una habitació amb un altre pacient que de seguida ens van anar explicant la nostre vida, però es que allà han va tornar a venir el dolor i es van veure obligats a posar-me a cuidats intensius, allà de seguida hem van preparar per fer-me un cateterisme a traves de l’engonal en van posar uns tubs que anàvem a les coronaries per veure com estava tot i si calia operar-me, van desestimar l’operació i han van canviar el medicament i ja no vaig tenir més cap dolor al cap de poc ja hem van treure de cuidats intensius per anar a una habitació individual en un lloc en que tots eren malats del cor, allà cada dia la Dra. Heras acompanyada de varis metxes joves, miraven l’evolució de la malaltia, la Dra. Heras al donar-me l’alta i al saber que vivia a Castellar del Vallès, han va dir que un cardiòleg tenia que portar-me el control de la malaltia, si volia ella visitava cada dilluns en un ambulatori que hi havia al costat del Clínic, jo vaig dir-li que estava molt agraït de tot i que aniria cada any amb ella a fer-me el control, han va dir que per guanyar temps portés una analítica feta a Castellar amb tots els valors principalment el del colesterol.
Uns dels joves ajudants que es veia bastant fanfarró, crec que desprès de haver parlat amb en Juan Salcedo, hem molt mala educació han va fer una retòrica molt dura, suposo perquè li van dir que havia tornat a fumar i que va ser per fer-me por, en aquells moments hem va saber greu el tracta donat, crec que es va passar en els seus comentaris i apreciacions.
Per aquet temps també van passar dos esdeveniments molt importants el primer va ser la mort del meu germà Pere que vivia a Villamarchante un poble a uns quinze kilòmetres de Manises l’aeroport de Valencia.
El Pere després de casar-se a Paris amb la Mila van anar vivint al pis que tenien a Paris, ell treballava amb una petita impremta i ella es cuidava de la mansió que tenia a Paris el multimilionari Niarchos.
La Mila tots els estalvis de tots els anys viscuts treballant a Paris van ser per comprar una casa en el poble, allà van anar a viure els seus pares, quan es van morir , en Pere i la Mila van tornar a Espanya a la casa que tenien a Villamarchante, allà el Pere va muntar una impremta, de feina no ni havia gaire, recordo que venia a Sabadell a buscar-ne per la seva empresa , ans veien bastant sovint, jo li donava la que podia de Hidexsa, feia tots els talonaris de sortida de matèria pels col·laboradors, també li donàvem feina amics de la seva joventut, com en Martí, que estàvem en diferents empreses de Sabadell, amb la Nuria també havien anat a Villamarchante a visitar-los, tenia una col·lecció molt completa de segells amb un valor gran, molts llibres amb una extraordinària impressió, que era una mostra del treball que feia l’impremta a que treballava a Paris, també tenia una cambra tota plena de quadres de la seva amiga la coneguda pintora naïf Carme Rovira , que per cert em vaig triar dos, que me’ls va donar.

Quan han van poder traslladar a dalt la secció de les cardiopaties han van col·locar amb una habitació amb un altre pacient que de seguida ens van anar explicant la nostre vida, però es que allà han va tornar a venir el dolor i es van veure obligats a posar-me a cuidats intensius, allà de seguida hem van preparar per fer-me un cateterisme a traves de l’engonal en van posar uns tubs que anàvem a les coronaries per veure com estava tot i si calia operar-me, van desestimar l’operació i han van canviar el medicament i ja no vaig tenir més cap dolor al cap de poc ja hem van treure de cuidats intensius per anar a una habitació individual en un lloc en que tots eren malats del cor, allà cada dia la Dra. Heras acompanyada de varis metxes joves, miraven l’evolució de la malaltia, la Dra. Heras al donar-me l’alta i al saber que vivia a Castellar del Vallès, han va dir que un cardiòleg tenia que portar-me el control de la malaltia, si volia ella visitava cada dilluns en un ambulatori que hi havia al costat del Clínic, jo vaig dir-li que estava molt agraït de tot i que aniria cada any amb ella a fer-me el control, han va dir que per guanyar temps portés una analítica feta a Castellar amb tots els valors principalment el del colesterol.
Uns dels joves ajudants que es veia bastant fanfarró, crec que desprès de haver parlat amb en Juan Salcedo, hem molt mala educació han va fer una retòrica molt dura, suposo perquè li van dir que havia tornat a fumar i que va ser per fer-me por, en aquells moments hem va saber greu el tracta donat, crec que es va passar en els seus comentaris i apreciacions.

Per aquet temps també van passar dos esdeveniments molt importants el primer va ser la mort del meu germà Pere que vivia a Villamarchante un poble a uns quinze kilòmetres de Manises l’aeroport de Valencia.
El Pere després de casar-se a Paris amb la Mila van anar vivint al pis que tenien a Paris, ell treballava amb una petita impremta i ella es cuidava de la mansió que tenia a Paris el multimilionari Niarchos.


L’impremta que va muntar li costava tenir feina perquè era el principi de l’informàtica on amb les impressores podies fer tots tipus de documents i la feina de les impremtes va anar molt a menys, només feien treballs especials, com talonaris, programes de festes, i treballs especials seleccionats.
Resulta que en Pere va agafar un càncer d’estomac, al principi feia tot el que li deien, inclós va anar amb un curandero, fins que va anar al metge que després de diferents probes li van diagnosticar el càncer, va està ingressat a una clínica de Valencia, l’últim les va passar molt malament fins que als 56 anys es va morir, en la seu acomiadament no hi va haver cap capellà, però si que hi havia un grup persones de la maçoneria, que van fer un petit parlament elogiant el pensament i honestedat del Pere, a nosaltres no ans havia parlat gaire de que estava posat en aquesta secta, el cas es que van quedar parats de que estesi’n allà aquelles persones, allà mateix el van incinerar, la Mila va recollí las seves cendres.
L’altre esdeveniment important, aquet molt més alegre, va ser que un diumenge estan la Dolors amb estat avançat de gestació, van venir l’Airesol a dinar junt amb en Jordi, quan després de dinar diu que no es troba gaire be i de seguida el Jordi la porta cap el Hospital de Terrassa, al cap de una hora ja truca en Jordi dient que la Dolors acaba de tenir una nena molt maca, tots nosaltres ràpidament cap al Hospital quan van arribar encara la Dolors estava al quiròfan al sortir tot van ser rialles i l’enhorabona, la van destinar a una habitació, al cap de poca estona li portant-li la criatura que estava dormint la mar de tranqui-la, era una nena preciosa.

Resulta que en Pere va agafar un càncer d’estomac, al principi feia tot el que li deien, inclós va anar amb un curandero, fins que va anar al metge que després de diferents probes li van diagnosticar el càncer, va està ingressat a una clínica de Valencia, l’últim les va passar molt malament fins que als 56 anys es va morir, en la seu acomiadament no hi va haver cap capellà, però si que hi havia un grup persones de la maçoneria, que van fer un petit parlament elogiant el pensament i honestedat del Pere, a nosaltres no ans havia parlat gaire de que estava posat en aquesta secta, el cas es que van quedar parats de que estesi’n allà aquelles persones, allà mateix el van incinerar, la Mila va recollí las seves cendres.


El Sr. Jaume hem va trucar per explicar-me que s’havia ajuntat amb en Joan Masramon formant una empresa anomenada Exportextil que tenien el despatx a Barcelona a la Avda. de Carlos III, resulta que tots dos eren uns comercials de primer ordre en el mon tèxtil , i es van dedicar a voltar pel mon cercant comandes, degut a que coneixien el seu mercat, sabien als passos que tenien de fer i a les persones que tenien de veure i lo més important es que també els coneixen a ells, el Sr. Jaume, que era el que jo havia anat amb ell de viatge, tenia molt bona reputació amb els àrabs, els sabia tractar, ell anava sempre molt mudat i als hi donava preferència cosa que es sentien molt afalagats, cuidant que lo que deia es complís i portant sempre algun que altre obsequi que feia el seu efecte principalment amb les persones que estaven al davant dels estaments oficials.
Al principi anar al despatx de Barcelona amb cotxe era un calvari per poder aparcar, sempre en últim cas a prop hi ha l’edifici de la Caixa amb un gran aparcament al subterrani on podies en cas de necessitat deixar el cotxe.
Al cap de un cert temps estan ja recuperat del tot i estava fent la vida ja normal hem truca el Sr. Jaume per anar a fer unes visites tots dos a Terrassa, que hem passarà a buscar per Castellar i que dinarem junts per explicar-me tots els projectes que te.
Anant cap a Terrassa m’explica que anem a veure el Sr. Jordi Morales que te unes màquines d’encongir fil, resulta que després de moltes negociacions amb el govern de Argelia. Exportextil va aconseguit una comanda de un milió de kgs de fil de paqueteria, les característiques d’aquet fil es que es de acrílic 100% H.B. gruixut nombres 2/10 i 3/15 amb color i a punt per ser treballat a mans, vol dir vaporat o encongit, aquet tipus de fil s’han en diu de labors, o de paqueteria perquè es ven en forma de cabdells directament a les persones per fer a traves del ganxet jerseis o distintes peces a ma, la comanda era molt important, representava molts mesos de feina, en quan a la matèria no hi havia cap problema, el Sr. Masramon estava molt introduït amb la Seda, les operacions de filar i doblar tampoc perquè el mercat estava amb molta falta de feina i havia màquines de sobres, on hi havia problemes era en l’operació final d’encongit i anàvem a Terrassa per solucionar-lo.
El Sr. Morales tenia les màquines d’encongir en un tercer pis, quan arriben sota en el pàrking ja veiem ple de caixes de fil ni han per tot arreu pugem dalt i també està tot col·lapsat, parlant amb el Sr. Morales diu que aquet tipus de fil s’ha posat de moda i han molt poques màquines i no donen l’abast que ja un col·lapse total que veu molt difícil poder fer aquella comanda, però anant parlant diu que a Terrassa hi ha un lloc en que hi han màquines d’encongir parades des de fa dos anys, que estan a Cal Torredemer.
Torredemer era una important empresa tèxtil de Terrassa, potser la primera en Espanya, que es dedicava a la fabricació de filats gruixuts per paqueteria, però havia fet fallida, i actualment estava parada ocupant en el mig de Terrassa tota una illa de cases, tenia tota una colla de naus per llogar, en unes naus d’aquelles hi havia unes Superbes que eren màquines de encongir fil parades des de feia dos anys, en Morales les coneixia be perquè hi havia treballat amb aquelles màquines.
Tot junts anem a veure al Sr. que es cuidava de ensenyar les naus de Cal Torredemer, anem ajudat d’en Morales directament a les naus on hi han les Superbes completament abandonades en mig de molta pols, eren màquines llargues on solament quedava les filetes i la carcassa de la màquina les bobinadores se les havien venut apart, vaig mirar i al ser màquines que se alimentaven de vapor totes les vàlvules estaven oxidades, semblava que tot allò no podia tornar anar, però el Sr. Jaume va voler parlar amb una persona responsable i saber que en volien per llogar dues naus allà, li van dir un preu, ell va dir que d’acord amb la condició de poder fer anar durant un any les màquines que hi havia, van pujar una mica el preu de lloguer, el Sr. Jaume els hi va dir que també volia saber el preu de les màquines tal com estaven i que es tenia de respectar per si al final se les volien quedar,ja que posar-les en funcionament tenia un cost que es volia amortitzar.
Es van posar d’acord ràpidament, aquella gent volia treure diners de les naus i a tot ho acceptaven.
Ja teníem un pila de ferro per posar-lo en marxa, allà faltàvem les bobinadores, en Morales va dir que sabia on ni havia unes que es venien estàvem a la població valenciana de Canals, a uns quans kilòmetres de la seva capital , varem quedar que a la setmana següent amb el Morales d’anar a Canals per veure i parlar de les bobinadores.
En el dinar el Sr. Jaume hem va anant explicant el programa que tenia previst, aquella comanda era molt important que teníem que fer l’esforç que calgués per fer-la, primer buscar una persona que estes al davant tot el dia, no hi havia massa temps per pensar ja que ja hi havia matèria al tint fent els primers colors, no mes teníem de temps lo que es tardaria en preparar, filar i doblar, com sempre les hores estaven contades per posar en funcionament aquelles màquines abandonades plenes de pols, cada divendres el migdia tenia que anar al despatx de Barcelona per anar comentant com anava tot i rebre les pertinents instruccions, amb compensació amb reservava un percentatge del valor de cada expedició, vaig sortir del dinar una mica accelerat però content de tornar a la lluita diària de tirar endavant un complicat projecta.
A la mateixa tarda vaig parlar amb en Felix Carnero, era el que tenia al laboratori de Hidexsa, era perit tèxtil i sabia que estava en paro, ja per telèfon li vaig explicar de lo que es tractava, i varem quedar que vindria amb nosaltres a Canals per veure les màquines bobinadores que faltaven, tot seguit parlo amb en Morales perquè estant a Terrassa busqui i porti una brigada per netejar tant les naus com les màquines.
Les màquines de vaporitzar Superba eren les millors maquines del mercat bàsicament consistia en dipositar el fil sobre unes teleres foradades de acer inoxidable , aquet fil entrava en un forn ple de vapor i al sortir el fil ja havia sofert la seva retracció i aleshores amb una bobinadora es tornava a fer el con. El secret de aquesta màquina era que la llargada del forn feia que el fil estava dins de vapor saturat una bona estona cosa que assegurava el volum màxim del fil una vegada retractar i al estar amb absència d’aire evitava qualsevol risc de migració de color, al contrari que el fixava , hi havia tints que en el fil HB (High Bult) retràctil, el passàvem primer per una Superba i desprès tintàvem en bobina creuada com a si fos fil fixat.
Degut a que les bobinadores eren màquines molt versàtils fàcils de col·locar ja les havien venut i faltàvem a les Superbes.
A la setmana següent en Morales, en Felix i jo amb cotxe ans desplacem cap a Canals que està a uns 60 kilòmetres de Valencia capital, es una població de 12.000 habitants on tenien bastant-te industria tèxtil, allà en Morales sabia que hi havien unes bobinadores parades per vendre, ell hi havia anat darrera de una per comprar-la, varem veure una de doble pis bastant moderna, que estava ben conservada, varem quedar que la reservessin per nosaltres i en un altre lloc dues més antigues, eren rectilínies que també podien fer la funció, els preus i les condicions es tenien que posar d’acord amb el Sr. Jaume d’ Exportextil.
En les naus de Cal Torredemer, varem posar un grup electrogen per fer-nos la corrent nosaltres mateixos, junt amb una caldera per produir vapor per les màquines, d’aigua no hi havia problemes, quan van arribar les bobinadores el que tenia d’assessorar la posta en marxa era en Morales, ja que ell havia treballat amb aquelles màquines i va ser el que es va comprometre amb tirar-ho endavant, resulta que les vàlvules d’admissió de vapor estàvem la majoria oxidades es varen tenir de canviar i quan tot ja estava a punt, en Felix amb diu que ho sent molt però que no pot començar ja que junt amb un seu soci havien aconseguit la representació per el Vallès de la famosa moto Harley`- Davidson i que es veia obligat i no podia venir amb nosaltres, buscant vaig trobar que estava en el paro en Joan Garcia que ja era conegut tant del Sr. Jaume com de jo de quan treballàvem junts a Mohisa, ell es va fer càrrec de la lluita diària de que tot funciones jo hi anava força sovint.
Passàvem els dies hi allò a penes funcionava, en Morales hi anava una poca estona el matí i no si acostava amb tot el dia, els primers kilos de fil, als va portar ell per fer les probes de la posta a punt per si no sortien prou be, el cas es que la cosa no tirava endavant, el personal de màquines feia lo que els hi deia però quan anava el davant s’encallava del darrera i al reves, recordo que un dilluns al matí vaig anar allà i el Joan García amb diu que tira la tovallola, havien estat tot el dissabte i el diumenge al matí i no havien arribat a fer ni cinc-cents kilos de fil, estava desesperat, el fil s’estava acumulant amb grans quantitats, arribo a casa a dinar tot preocupat i pensant com ho diria al Sr. Jaume, quan la Nuria amb diu que havia trucat en José Antonio, un encarregat que havia tingut a Standard Fil, i a Hidexsa que estava al paro, que hem trucaria a la tarda. Parlo amb ell li dic que hem passi a veure li explico al folló que teníem quan li dic lo millor anem a Terrassa a veure-ho, quan arriben mentre parlo amb en Joan Garcia , ell es posa entre mig de les màquines a mirar, quan li dic que jo m’han vaig ell diu que es queda per anar veient com funciona tot.
Al dia següent quan arribo a mig matí allà, en José Antonio ja estava traficant pel mig de les màquines, hem diuen que ahir s’han va anar a les onze de la nit i aquet mati a les vuit ja estava allà mirant tot com funcionava, al veure’ns ja te una llista llarga de material que necessita, principalment guia fils jo de seguida vaig a Moto Cono a buscar lo que m’havia demanat, i es posa a col·locar-los per tota la màquina que tenia la bobinadora de doble pis, el cas es que aquella màquina al cap de dos dies ja funcionava força be i treia una bona producció, desprès va anar per les rectilínies amb aquelles va tenir mes problemes ja que eren molt llargues i havien uns angles molt pronunciats que el fil tenia de superar, aleshores el problema quedava concentrat am l’expedició cada dia es produïen una gran quantitat de caixes plenes de fil, ja que era un fil que tenia molt volum però que pesava poc i cada dia sortien de màquines molts kilos, va venir a treballar un nebot del Sr. Jaume, que es deia igual que ell, nosaltres li dèiem el Jaumet, molt simpàtic hi es va posar a les expedicions fent els packing list i tota la documentació per portar cap el port per les seves expedicions, un altre problema era que cada dia venien camions a carregar caixes de fil, no podien venir tràilers grans perquè l’ample del carrer no els permetia girar i tot els ports a Barcelona es van tenir de anar fent amb camions petits, cada dia sortien de Torredemer dos el matí i dos per la tarda, la roda estava funcionant força be, però sempre mirant de anar solucionant els problemes diaris, el personal es va anar incrementant, apart del treballadors de màquines, hi havia en Joan Garcia, que ho vigilava tot, en Jaumet a les expedicions, i en José Antonio com encarregat de les màquines.
S’havien gastat molt cèntims per poder posar en funcionament aquelles màquines i quan estàvem ja a la seva màxima producció ja s’acabava la comanda, es deia que el Sr. Jaume estava negociant un altre de mig milió de kilos, axó estava molt be ja que s’hagués tret aleshores el seu màxim rendiment.
El Sr. Jaume m’informa que apart de negocià amb els estaments oficials d’allà un altre comanda, lo que es més important s’està parlant es de muntar una filatura de fil gruixut a Argelia, que ells mateixos es fessin el fil nosaltres tota la part tècnica, que la cosa va per bon camí que hem preparar-hi per anar a Orán, que vindrà amb nosaltres en Manel Borrell, ja ans coneixíem quan estava de director a Tints Casanovas, ells havien muntat una fàbrica a Togo, seria el que ompliria tota la paperassa oficial de portar a terme tot el projecta.
Sortim de l’aeroport de Barcelona el Sr. Jaume, en Manel Borrell i jo cap a Argelia, directament a la ciutat d’Oràn.
Orán es una ciutat d’un milió de habitants està situada al nord-oest d’ Argelia molt a prop de la frontera amb el Marroc, la característica principal per nosaltres, es que el govern argelí tenen en uns terrenys una mica apartats de la ciutat, unes naus molts grans, que estan buides per veure si es podrien aprofitar per posar-hi la filatura de semi pentinat per paqueteria, les varem visitar eren tres naus grans independents, amb uns carrers l’exterior, solament en una d’elles hi tenien caixes de fil que per cert eren del nostre fil acabat de dur, jo vaig creure que es podíem aprofitar molt be, l’únic inconvenient era que per passar d’una nau al altre tenies que sortir l’exterior però que no era cap problema.
El Sr. Jaume que s’avançava amb tot, aprofitant que estàvem allà ans va fer anar fins una urbanització al costat del mar i molt a prop de les naus, on hi havia uns xalets fets junt a un supermercat per portar-hi el possible personal tècnic espanyol a viure, inclòs amb els que s’han cuidaven de la urbanització va tria uns sis xalets per que els hi guardessin, semblava com si fos una cosa feta.
Va donar la circumstancia que per aquelles dades els àrabs celebràvem el Ramadà i tenien tancats els restaurants i cafès, junts tots tres en una habitació de l’hotel varem tenir tota una tarda per anar madurant el projecta, jo tenia de fer l’estudi de tota la maquinaria i personal necessari amb las seves produccions i donar-lo amb en Manel Borrell que ho traduiria al francès, afegint tota les condicions oficials de una manera per poder-ho presentar a les autoritats argelines, amb els dibuixos corresponents cosa que agrada molt, el Sr. Jaume de tota la part administrativa de rendibilitat i beneficis i també de la presentació personal a les autoritats, junt amb la negociació, coordinació i posta en marxa de tot el projecta.
En el estudi tenia que col·locar tot el conjunt de vaporat de fil amb les Superbes que ja tenien a Torredemer, convenientment repintades i restaurades com si fossin noves de trinc, serà una manera de treure una bona rendibilitat de tot el cost que van tenir per posar-les en funcionament.
En Borrell va aprofitar aquesta reunió per fent-se saber que a Sabadell sobre el Tints Casanovas, en els terrenys de la llanera si van fer quatre naus molts grans i una d’elles era seva hi la tenia buida, que pagant un lloguer bastant raonable s’hi podien posar tota la secció de las Superbs, per repassar-les fins que es destinessin fora.
Estàvem acabant la comanda del milió de kgs, quan el Sr. Jaume ans don presa per el estudi de la nova filatura per Argelia perquè diu que la cosa està calenta i convé que no es refredi, jo anava una mica atabalat, perquè edemes d’anar a Torredemer per mirar com anava tota la producció també anava a Tallers Galan de Terrassa que construïen màquines de filar de semi pentinat molt modernes, allà ja hi havíem anat amb el Sr. Jaume que va parlar amb el Sr. Galan del projecta, ells de seguida van estar molt interessats a que arribes a bon fi, ja que representava molta feina, a mi en van donar llum verda per anar fins, el seu departament tècnic on allà junt amb un noi que no recordo el nom però que dominava molt l’ordinador on hi teníem col·locades tota la distribució de les màquines per les tres naus d’Orán de les que ja teníem les seves mides, en aquell departament varem fer per ordinador els dibuixos de totes les màquines amb les seves mides i distribució per les naus que intervenien en el projecta, quan va estar ben estudiat s’han va donar unes copies al Sr. Jaume i al Manel Borrell per inclou-hi en el estudi.
Varem estudiar una filatura de semi pentinat agafant com unitat de producció la que podia fer el primer guill de la preparació, i sobre aquella producció estudiar totes les demes maquines de la fabrica, els resultats eren que aquella empresa feria una producció de 1,600,000 kilos l’any amb les següents màquines.
Preparació 3 guils . Schlumberger. Primer passatge. Una sortida
Segon passatge. Dues sortides
Tercer passatge. Quatre sortides
Filatura 10 Continues de filar Galan model CHGE de 240 pues.
Enconat 3 màquines Schalforst de 60 pues.
Reunit 2 màquines Marqués de 48 pues para 2 i 3 cabs.
Doblat 3 màquines de doble torsió Wolkman de 120 pues
Encongit 4 màquines Superbes de 24 pues (farà falta comprar-ne una)
Perxat per fer la meitat del fil vaporat necessitarem 7 perxes Vallés.
Maquines de fer cabdells dues Croon-Locke
El personal total necessari està previst amb 93 persones.
L’ inversió sortia de uns 750 milions de pessetes.
Amb un benefici anual previst de uns cent milions de pessetes amb una amortització a 7 anys.
El estudi detallat el van donar en Manel Borrell el va fer tota la traducció al francès i varies copies per tots els estaments oficials de Argelia, junt amb tots els nombres i dibuixos, també hi posaven tota la part tècnica de direcció i encarregats i també ans comprometíem a muntar una escola per ensenyar a tot el personal autòcton que vingués treballar a l’empresa.
El Sr. Jaume va fer varis viatges a Argelia per anar negociant el projecta, tornava desesperat ja que no progressava, el projecta estava encallat, varem acabar tota la comanda i no sabien res del projecta, teníem que marxà de Torredemer, i fem valer la clàusula per pocs cèntims es varem quedar les maquinaria i les varem traslladar a Sabadell, a la nau del Manel Borrell, allà hi havia espai per carregar tràilers si es volia, es va aprofitar el trasllat per repassar-les totes i pintar-les ja que en aquells moments creiem poder-les incloure en el projecta, nomes van quedar de personal a l’empresa de Deganway el Jaumet i el José Antonio que posava les màquines a punt, hi quedava una bona secció d’encongir parada esperant noves comandes o portar-les cap Orán.
Hem vaig acostumar anar cada divendres a Barcelona agafant el tren dels catalans a Sabadell, fins a la plaça de Catalunya allà sense sortir a fora, agafar el Metro fins a la parada Maria Cristina, que esta a la Diagonal al costat mateix del Corte Inglés, tocant a la Avda. De Carlos III, i dues illes avall ja hi havia el despatx , casi sempre el Sr. Jaume amb convidava a dinar amb ell. amb algun restaurant a prop, també venia sovint el seu germà gran l’Enric, fèiem un bon dinar i per la tarda tranquil·lament desfent el camí del matí tornava cap l’Airesol.
Al principi anar al despatx de Barcelona amb cotxe era un calvari per poder aparcar, sempre en últim cas a prop hi ha l’edifici de la Caixa amb un gran aparcament al subterrani on podies en cas de necessitat deixar el cotxe.
Al cap de un cert temps estan ja recuperat del tot i estava fent la vida ja normal hem truca el Sr. Jaume per anar a fer unes visites tots dos a Terrassa, que hem passarà a buscar per Castellar i que dinarem junts per explicar-me tots els projectes que te.
Anant cap a Terrassa m’explica que anem a veure el Sr. Jordi Morales que te unes màquines d’encongir fil, resulta que després de moltes negociacions amb el govern de Argelia. Exportextil va aconseguit una comanda de un milió de kgs de fil de paqueteria, les característiques d’aquet fil es que es de acrílic 100% H.B. gruixut nombres 2/10 i 3/15 amb color i a punt per ser treballat a mans, vol dir vaporat o encongit, aquet tipus de fil s’han en diu de labors, o de paqueteria perquè es ven en forma de cabdells directament a les persones per fer a traves del ganxet jerseis o distintes peces a ma, la comanda era molt important, representava molts mesos de feina, en quan a la matèria no hi havia cap problema, el Sr. Masramon estava molt introduït amb la Seda, les operacions de filar i doblar tampoc perquè el mercat estava amb molta falta de feina i havia màquines de sobres, on hi havia problemes era en l’operació final d’encongit i anàvem a Terrassa per solucionar-lo.
El Sr. Morales tenia les màquines d’encongir en un tercer pis, quan arriben sota en el pàrking ja veiem ple de caixes de fil ni han per tot arreu pugem dalt i també està tot col·lapsat, parlant amb el Sr. Morales diu que aquet tipus de fil s’ha posat de moda i han molt poques màquines i no donen l’abast que ja un col·lapse total que veu molt difícil poder fer aquella comanda, però anant parlant diu que a Terrassa hi ha un lloc en que hi han màquines d’encongir parades des de fa dos anys, que estan a Cal Torredemer.
Torredemer era una important empresa tèxtil de Terrassa, potser la primera en Espanya, que es dedicava a la fabricació de filats gruixuts per paqueteria, però havia fet fallida, i actualment estava parada ocupant en el mig de Terrassa tota una illa de cases, tenia tota una colla de naus per llogar, en unes naus d’aquelles hi havia unes Superbes que eren màquines de encongir fil parades des de feia dos anys, en Morales les coneixia be perquè hi havia treballat amb aquelles màquines.
Tot junts anem a veure al Sr. que es cuidava de ensenyar les naus de Cal Torredemer, anem ajudat d’en Morales directament a les naus on hi han les Superbes completament abandonades en mig de molta pols, eren màquines llargues on solament quedava les filetes i la carcassa de la màquina les bobinadores se les havien venut apart, vaig mirar i al ser màquines que se alimentaven de vapor totes les vàlvules estaven oxidades, semblava que tot allò no podia tornar anar, però el Sr. Jaume va voler parlar amb una persona responsable i saber que en volien per llogar dues naus allà, li van dir un preu, ell va dir que d’acord amb la condició de poder fer anar durant un any les màquines que hi havia, van pujar una mica el preu de lloguer, el Sr. Jaume els hi va dir que també volia saber el preu de les màquines tal com estaven i que es tenia de respectar per si al final se les volien quedar,ja que posar-les en funcionament tenia un cost que es volia amortitzar.
Es van posar d’acord ràpidament, aquella gent volia treure diners de les naus i a tot ho acceptaven.
Ja teníem un pila de ferro per posar-lo en marxa, allà faltàvem les bobinadores, en Morales va dir que sabia on ni havia unes que es venien estàvem a la població valenciana de Canals, a uns quans kilòmetres de la seva capital , varem quedar que a la setmana següent amb el Morales d’anar a Canals per veure i parlar de les bobinadores.
En el dinar el Sr. Jaume hem va anant explicant el programa que tenia previst, aquella comanda era molt important que teníem que fer l’esforç que calgués per fer-la, primer buscar una persona que estes al davant tot el dia, no hi havia massa temps per pensar ja que ja hi havia matèria al tint fent els primers colors, no mes teníem de temps lo que es tardaria en preparar, filar i doblar, com sempre les hores estaven contades per posar en funcionament aquelles màquines abandonades plenes de pols, cada divendres el migdia tenia que anar al despatx de Barcelona per anar comentant com anava tot i rebre les pertinents instruccions, amb compensació amb reservava un percentatge del valor de cada expedició, vaig sortir del dinar una mica accelerat però content de tornar a la lluita diària de tirar endavant un complicat projecta.
A la mateixa tarda vaig parlar amb en Felix Carnero, era el que tenia al laboratori de Hidexsa, era perit tèxtil i sabia que estava en paro, ja per telèfon li vaig explicar de lo que es tractava, i varem quedar que vindria amb nosaltres a Canals per veure les màquines bobinadores que faltaven, tot seguit parlo amb en Morales perquè estant a Terrassa busqui i porti una brigada per netejar tant les naus com les màquines.
Les màquines de vaporitzar Superba eren les millors maquines del mercat bàsicament consistia en dipositar el fil sobre unes teleres foradades de acer inoxidable , aquet fil entrava en un forn ple de vapor i al sortir el fil ja havia sofert la seva retracció i aleshores amb una bobinadora es tornava a fer el con. El secret de aquesta màquina era que la llargada del forn feia que el fil estava dins de vapor saturat una bona estona cosa que assegurava el volum màxim del fil una vegada retractar i al estar amb absència d’aire evitava qualsevol risc de migració de color, al contrari que el fixava , hi havia tints que en el fil HB (High Bult) retràctil, el passàvem primer per una Superba i desprès tintàvem en bobina creuada com a si fos fil fixat.
Degut a que les bobinadores eren màquines molt versàtils fàcils de col·locar ja les havien venut i faltàvem a les Superbes.
A la setmana següent en Morales, en Felix i jo amb cotxe ans desplacem cap a Canals que està a uns 60 kilòmetres de Valencia capital, es una població de 12.000 habitants on tenien bastant-te industria tèxtil, allà en Morales sabia que hi havien unes bobinadores parades per vendre, ell hi havia anat darrera de una per comprar-la, varem veure una de doble pis bastant moderna, que estava ben conservada, varem quedar que la reservessin per nosaltres i en un altre lloc dues més antigues, eren rectilínies que també podien fer la funció, els preus i les condicions es tenien que posar d’acord amb el Sr. Jaume d’ Exportextil.
En les naus de Cal Torredemer, varem posar un grup electrogen per fer-nos la corrent nosaltres mateixos, junt amb una caldera per produir vapor per les màquines, d’aigua no hi havia problemes, quan van arribar les bobinadores el que tenia d’assessorar la posta en marxa era en Morales, ja que ell havia treballat amb aquelles màquines i va ser el que es va comprometre amb tirar-ho endavant, resulta que les vàlvules d’admissió de vapor estàvem la majoria oxidades es varen tenir de canviar i quan tot ja estava a punt, en Felix amb diu que ho sent molt però que no pot començar ja que junt amb un seu soci havien aconseguit la representació per el Vallès de la famosa moto Harley`- Davidson i que es veia obligat i no podia venir amb nosaltres, buscant vaig trobar que estava en el paro en Joan Garcia que ja era conegut tant del Sr. Jaume com de jo de quan treballàvem junts a Mohisa, ell es va fer càrrec de la lluita diària de que tot funciones jo hi anava força sovint.
Passàvem els dies hi allò a penes funcionava, en Morales hi anava una poca estona el matí i no si acostava amb tot el dia, els primers kilos de fil, als va portar ell per fer les probes de la posta a punt per si no sortien prou be, el cas es que la cosa no tirava endavant, el personal de màquines feia lo que els hi deia però quan anava el davant s’encallava del darrera i al reves, recordo que un dilluns al matí vaig anar allà i el Joan García amb diu que tira la tovallola, havien estat tot el dissabte i el diumenge al matí i no havien arribat a fer ni cinc-cents kilos de fil, estava desesperat, el fil s’estava acumulant amb grans quantitats, arribo a casa a dinar tot preocupat i pensant com ho diria al Sr. Jaume, quan la Nuria amb diu que havia trucat en José Antonio, un encarregat que havia tingut a Standard Fil, i a Hidexsa que estava al paro, que hem trucaria a la tarda. Parlo amb ell li dic que hem passi a veure li explico al folló que teníem quan li dic lo millor anem a Terrassa a veure-ho, quan arriben mentre parlo amb en Joan Garcia , ell es posa entre mig de les màquines a mirar, quan li dic que jo m’han vaig ell diu que es queda per anar veient com funciona tot.
Al dia següent quan arribo a mig matí allà, en José Antonio ja estava traficant pel mig de les màquines, hem diuen que ahir s’han va anar a les onze de la nit i aquet mati a les vuit ja estava allà mirant tot com funcionava, al veure’ns ja te una llista llarga de material que necessita, principalment guia fils jo de seguida vaig a Moto Cono a buscar lo que m’havia demanat, i es posa a col·locar-los per tota la màquina que tenia la bobinadora de doble pis, el cas es que aquella màquina al cap de dos dies ja funcionava força be i treia una bona producció, desprès va anar per les rectilínies amb aquelles va tenir mes problemes ja que eren molt llargues i havien uns angles molt pronunciats que el fil tenia de superar, aleshores el problema quedava concentrat am l’expedició cada dia es produïen una gran quantitat de caixes plenes de fil, ja que era un fil que tenia molt volum però que pesava poc i cada dia sortien de màquines molts kilos, va venir a treballar un nebot del Sr. Jaume, que es deia igual que ell, nosaltres li dèiem el Jaumet, molt simpàtic hi es va posar a les expedicions fent els packing list i tota la documentació per portar cap el port per les seves expedicions, un altre problema era que cada dia venien camions a carregar caixes de fil, no podien venir tràilers grans perquè l’ample del carrer no els permetia girar i tot els ports a Barcelona es van tenir de anar fent amb camions petits, cada dia sortien de Torredemer dos el matí i dos per la tarda, la roda estava funcionant força be, però sempre mirant de anar solucionant els problemes diaris, el personal es va anar incrementant, apart del treballadors de màquines, hi havia en Joan Garcia, que ho vigilava tot, en Jaumet a les expedicions, i en José Antonio com encarregat de les màquines.
S’havien gastat molt cèntims per poder posar en funcionament aquelles màquines i quan estàvem ja a la seva màxima producció ja s’acabava la comanda, es deia que el Sr. Jaume estava negociant un altre de mig milió de kilos, axó estava molt be ja que s’hagués tret aleshores el seu màxim rendiment.
El Sr. Jaume m’informa que apart de negocià amb els estaments oficials d’allà un altre comanda, lo que es més important s’està parlant es de muntar una filatura de fil gruixut a Argelia, que ells mateixos es fessin el fil nosaltres tota la part tècnica, que la cosa va per bon camí que hem preparar-hi per anar a Orán, que vindrà amb nosaltres en Manel Borrell, ja ans coneixíem quan estava de director a Tints Casanovas, ells havien muntat una fàbrica a Togo, seria el que ompliria tota la paperassa oficial de portar a terme tot el projecta.
Sortim de l’aeroport de Barcelona el Sr. Jaume, en Manel Borrell i jo cap a Argelia, directament a la ciutat d’Oràn.
Orán es una ciutat d’un milió de habitants està situada al nord-oest d’ Argelia molt a prop de la frontera amb el Marroc, la característica principal per nosaltres, es que el govern argelí tenen en uns terrenys una mica apartats de la ciutat, unes naus molts grans, que estan buides per veure si es podrien aprofitar per posar-hi la filatura de semi pentinat per paqueteria, les varem visitar eren tres naus grans independents, amb uns carrers l’exterior, solament en una d’elles hi tenien caixes de fil que per cert eren del nostre fil acabat de dur, jo vaig creure que es podíem aprofitar molt be, l’únic inconvenient era que per passar d’una nau al altre tenies que sortir l’exterior però que no era cap problema.
El Sr. Jaume que s’avançava amb tot, aprofitant que estàvem allà ans va fer anar fins una urbanització al costat del mar i molt a prop de les naus, on hi havia uns xalets fets junt a un supermercat per portar-hi el possible personal tècnic espanyol a viure, inclòs amb els que s’han cuidaven de la urbanització va tria uns sis xalets per que els hi guardessin, semblava com si fos una cosa feta.
Va donar la circumstancia que per aquelles dades els àrabs celebràvem el Ramadà i tenien tancats els restaurants i cafès, junts tots tres en una habitació de l’hotel varem tenir tota una tarda per anar madurant el projecta, jo tenia de fer l’estudi de tota la maquinaria i personal necessari amb las seves produccions i donar-lo amb en Manel Borrell que ho traduiria al francès, afegint tota les condicions oficials de una manera per poder-ho presentar a les autoritats argelines, amb els dibuixos corresponents cosa que agrada molt, el Sr. Jaume de tota la part administrativa de rendibilitat i beneficis i també de la presentació personal a les autoritats, junt amb la negociació, coordinació i posta en marxa de tot el projecta.
En el estudi tenia que col·locar tot el conjunt de vaporat de fil amb les Superbes que ja tenien a Torredemer, convenientment repintades i restaurades com si fossin noves de trinc, serà una manera de treure una bona rendibilitat de tot el cost que van tenir per posar-les en funcionament.
En Borrell va aprofitar aquesta reunió per fent-se saber que a Sabadell sobre el Tints Casanovas, en els terrenys de la llanera si van fer quatre naus molts grans i una d’elles era seva hi la tenia buida, que pagant un lloguer bastant raonable s’hi podien posar tota la secció de las Superbs, per repassar-les fins que es destinessin fora.
Estàvem acabant la comanda del milió de kgs, quan el Sr. Jaume ans don presa per el estudi de la nova filatura per Argelia perquè diu que la cosa està calenta i convé que no es refredi, jo anava una mica atabalat, perquè edemes d’anar a Torredemer per mirar com anava tota la producció també anava a Tallers Galan de Terrassa que construïen màquines de filar de semi pentinat molt modernes, allà ja hi havíem anat amb el Sr. Jaume que va parlar amb el Sr. Galan del projecta, ells de seguida van estar molt interessats a que arribes a bon fi, ja que representava molta feina, a mi en van donar llum verda per anar fins, el seu departament tècnic on allà junt amb un noi que no recordo el nom però que dominava molt l’ordinador on hi teníem col·locades tota la distribució de les màquines per les tres naus d’Orán de les que ja teníem les seves mides, en aquell departament varem fer per ordinador els dibuixos de totes les màquines amb les seves mides i distribució per les naus que intervenien en el projecta, quan va estar ben estudiat s’han va donar unes copies al Sr. Jaume i al Manel Borrell per inclou-hi en el estudi.
Varem estudiar una filatura de semi pentinat agafant com unitat de producció la que podia fer el primer guill de la preparació, i sobre aquella producció estudiar totes les demes maquines de la fabrica, els resultats eren que aquella empresa feria una producció de 1,600,000 kilos l’any amb les següents màquines.
Preparació 3 guils . Schlumberger. Primer passatge. Una sortida
Segon passatge. Dues sortides
Tercer passatge. Quatre sortides
Filatura 10 Continues de filar Galan model CHGE de 240 pues.
Enconat 3 màquines Schalforst de 60 pues.
Reunit 2 màquines Marqués de 48 pues para 2 i 3 cabs.
Doblat 3 màquines de doble torsió Wolkman de 120 pues
Encongit 4 màquines Superbes de 24 pues (farà falta comprar-ne una)
Perxat per fer la meitat del fil vaporat necessitarem 7 perxes Vallés.
Maquines de fer cabdells dues Croon-Locke
El personal total necessari està previst amb 93 persones.
L’ inversió sortia de uns 750 milions de pessetes.
Amb un benefici anual previst de uns cent milions de pessetes amb una amortització a 7 anys.
El estudi detallat el van donar en Manel Borrell el va fer tota la traducció al francès i varies copies per tots els estaments oficials de Argelia, junt amb tots els nombres i dibuixos, també hi posaven tota la part tècnica de direcció i encarregats i també ans comprometíem a muntar una escola per ensenyar a tot el personal autòcton que vingués treballar a l’empresa.
El Sr. Jaume va fer varis viatges a Argelia per anar negociant el projecta, tornava desesperat ja que no progressava, el projecta estava encallat, varem acabar tota la comanda i no sabien res del projecta, teníem que marxà de Torredemer, i fem valer la clàusula per pocs cèntims es varem quedar les maquinaria i les varem traslladar a Sabadell, a la nau del Manel Borrell, allà hi havia espai per carregar tràilers si es volia, es va aprofitar el trasllat per repassar-les totes i pintar-les ja que en aquells moments creiem poder-les incloure en el projecta, nomes van quedar de personal a l’empresa de Deganway el Jaumet i el José Antonio que posava les màquines a punt, hi quedava una bona secció d’encongir parada esperant noves comandes o portar-les cap Orán.
Hem vaig acostumar anar cada divendres a Barcelona agafant el tren dels catalans a Sabadell, fins a la plaça de Catalunya allà sense sortir a fora, agafar el Metro fins a la parada Maria Cristina, que esta a la Diagonal al costat mateix del Corte Inglés, tocant a la Avda. De Carlos III, i dues illes avall ja hi havia el despatx , casi sempre el Sr. Jaume amb convidava a dinar amb ell. amb algun restaurant a prop, també venia sovint el seu germà gran l’Enric, fèiem un bon dinar i per la tarda tranquil·lament desfent el camí del matí tornava cap l’Airesol.