Tota la família, falta el meu fill Antonio

sábado, 29 de agosto de 2009

Montllo-Torres Cap.7

Per casa tot continuava igual, els menuts anar creixent, las nenes al col·legi de les Carmelites i Antonio cap a la Farga, l’estiu de vacances amb els avis a Masanet de Cabrenys, la mare portant la casa, i jo intentant de que no els hi falti res. L’avia Salvadora venint cada hora d’àpat dels petits a casa, ajudar a la Nuria, surtin cada diumenge a passejar amb el cotxe tots junts amb els avis, també amb l’avi anar a veure el Sabadell i fent una vida familiar intensa.
Un lloc que hi anàvem cada setmana era a la parcel·la de l’Airesol, ja la teníem pagada i era com una prolongació de la casa de Sabadell, allà ans si sentíem be, els petits tenien espai per jugar i els grans xerràvem de les nostres coses.

En una de les anades l'Airesol la Dolors hem va venir amb un gosset petit acabat de neixa, semblava de coto fluix, era de una torre del principi del carrer, Cal Sabat, que la seva gossa va tenir una camada de sis gossets i ni donaven un per nosaltres. La Dolors de petitona tenia pànic els gossos quan anaves amb ella pel carrer hi venia un gos, tenies que anar amb cuidado perquè es posava a correr i el gos al seu darrere i axó l'esglaiva moltísim, vaig pensar que tenint un goss petitó a casa potser li pasaria aquesta por, hi ens varem quedar el gosset, que li varem posar el nom de Berky, recordant el que havia tingut la Nuria de soltera a casa seva.
Anavem pasant els mesos, fins que ans va entrar les ganes de veure que feríem d’aquell tros de bosc, ans van parlar molt be d’un dissenyador de torres en Oller, allà l’ Airesol n’hi havien varies fetes per ell, i el seu estil m’agradava. El van anar a veure al seu estudi situat a la Creu Alta, tenia l’habitació ple de quadres de la seva senyora que feia poc que se havia mort, ans va atendre junt amb la seva sogra que vivia amb ell, ans va convidar a prendre cafè, i varem estar parlant molt amigablement de diferents temes, ell es va desfogar comentant la malaltia de la seva senyora, també feia preguntes a la Nuria de com l’agradaria la casa, fins que varen quedar per un altre dia, aquelles visites que fèiem desprès de sopar es varen repetir varies vegades, ans va comentar que abans de dibuixa una casa li agradava parlar amb la gent per veure una mica els seus gustos, i la seva manera de pensar, axó hem va agradar.
Fins que un dia ans ensenya un dibuix fet a mà, on diu que aquella era la torre pensada per nosaltres, jo aquella nit no vaig poder dormir, per mi era un somni poder tenir una torre com la que acabava de veure, el dibuix era exactament com desprès es va fer, a la visita següent ja tenia feta tota la seva distribució interior amb totes les seves mides i planells corresponents firmats per procedir a la seva construcció.
Els seus honoraris serien un % sobra del valor de la obra, i amb va donar tota la documentació firmada per poder tirar-ho endavant, no mes en va dir que ell, inspeccionaria l’obra perquè es fes be, i que la seva execució no podia esperar més de dos anys.
Junt amb l’avi Ton varem citar sobre el terreny de l’Aire Sol, al Sr. Ramiro Belmonte, el paleta que havia fet la torre del Antonell, li vam ensenyar els planells li van demanar el cost estimat per fer aquella torre, ans va dir que de una manera aproximada uns 2 milions de pessetes, però un cop el terreny estès ben pla per poder començar-hi a treballar, en aquell moment amb la Nuria teníem unes 300.000 pessetes estalviades, vaig dir que ja li diríem alguna cosa, quan l’avi Ton li diu quan podrien començar, en Ramiro diu que si volem ell mateix pot avisar que vinguin per mirar el terreny i aplanar-lo, l’avi diu que endavant,
Varem quedar que el pagament el faríem per administració, cada mes ans presentaria les despeses i li pagaríem, el preu hora de paleta i manobre era de 530 pessetes, un cop lligat tots els requisits, en Ramiro ens va dir que estava molt content de fer aquella torre, primer perquè es veu que coneixia al pare, del futbol, i segon perquè era una torre molt maca i es podria lluir fent-la.









Al cap de poc ja va venir un tractor sobre el terreny, con que tot era roca viva varen tingué que posar moltes barrines de dinamita per trancar les roques, varen fer una rampa per arribar el lloc on estaria ubicada la torre, la factura per aplanar el terreny va pujar 230.000 pessetes, i encara sort que varen demanar permís per tirar les roques més grosses en un estimbat que hi havia el costat i ans van dir que si, la part positiva es que les roques petites van servir desprès per la construcció tan dels murs, com de la rampa , com tota la part de pedra vista de la torre, ans van dir que havíem estalviat molt cèntims amb material, però el cert es que encara no havien començat l’obra i ja no teníem diners. Un cop aplanat el terreny els paletes van trigar mig any a començar la torre, ja que tenien que acabar una obra que estaven fent, axó ens va anar molt bé per refer-nos econòmicament.
En l’any de 1973 en el Monestir de Sant Cugat fa la primera comunió l’Antonio, junt amb els nens del collegi de la Farga, la festa va estar acompanyada per els familiars del nens, la gran majoria d'ells també van anar a comunió, es notava molt que tothom era dl Opus Dei, el finaltzar la Misa es va fer una gran reunió a les afores del Monestir, recordo que després de la cerimònia, un fill d’en Ramon Farré va passa uns dies amb nosaltres.



També aquest any mora als 92 anys la iaia Coloma desprès de patir una malaltia una mica llarga que va obligar els pares anar a viure a Castellar per atendre-la.
L’estiu de vacances varem continuar anant amb els avis a Massanet de Cabrenys, era un lloc en que estàvem molt bé, sortia molt econòmic, ja que ens feien la vida nosaltres mateixos, teníem el riu al costat per banyar-nos, ple de fonts per anar a berenar i passejar i canviar una mica de decorats habituals, aquell any a mi particularment, en va anar be, ja que tenia la papereta de dar l’acomiadament a Standard Fil.

Començo en el mes d’octubre a Hidexsa, quan vaig entrar l’empresa ja funcionava, hi havia el seu personal en el que la majoria estava en contracta per tres mesos, solament tenia que vigilar quan acabava el contracta perquè desprès ja quedava fixa, a mi de la meva temporada a Mohisa ja hem coneixien sabien la meva manera de fer, el primer va venir en Joaquim Mariné, que era mecànic i s’han cuidava dels telers de Textil Mur, i en aquells moments treballava allà, per oferir-se en portar tot el manteniment de les màquines de la filatura, allà hi havia un taller complet amb un torn, màquina de foradar, fresa per poder fer reparacions sense tenir de recórrer al exterior, era important ja que estaven una mica aïllat del centre de la ciutat, era molt bon mecànic va ser el primer en fitxar per l’empresa, un altre va ser en Josep Mañosa “Pepito” també era treballador de Textil Mur, hi acabava de fer el servei militar, es veia bona persona i treballadora, sabia lo que era una fusada, estava acostumat al fil hi el vaig posar a fer-se càrrec del magatzem.
Desprès va venir la part delicada de buscar encarregats, el José Antonio de Standard Fil va ser al primer ja que pràcticament van entrar junts, desprès en Joan del Campo, feia de ajudant d’encarregat en una empresa i al van anar a buscar i desprès de tenir una llarga entrevista molt gustosament va venir amb nosaltres un altre que en van donar molt bones referències va ser en Diego Guirado que treballava al torn de nit a la filatura de Cal Bosser. Lo primer era que tots tres eren joves amb moltes ganes de prosperà i en va semblà que podia formar-los a la meva manera.
Cada dissabte per la tarda a les quatre es reuníem al meu despatx els explicava la teoria de les màquines que tenien al seu càrrec, com calcular una fulla de ruta, fer anar la regla de càlcul, fer-los responsables del seu personal i del seu torn i principalment que coneguessin la meva manera de fer i de pensar, els hi donava mans lliures perquè escollissin el personal, però es tenien que fer responsables de la feina i del seu personal, també tot un seguit de recomanacions perquè hi hagués entre nosaltres una camaraderia, molta llibertat seguit de responsabilitat.
Aquestes reunions es van allargar, era un veritable sacrifici les tardes del dissabte reunir-nos, però eren els encarregats que la volien fer, a les quatre en punt ja estàvem tots el meu despatx amb el cafè sobre la taula, l’últim parlaven de tot menys de la feina, però per mi era important perquè anàvem coneixen totes les dificultats de l’empresa les seves perspectives i els seus objectius, servia també per mantenir un caliu entre nosaltres, i principalment perquè ells també podessin dir la seva.
Cada un dels encarregats es va fer responsable de un torn en Joan del Campo al mati de 5 a la 1 del migdia, en José Antonio de la tarda de 1 a les 9 del vespre, i en Diego, el de la nit de les 9 a les cinc del matí. El personal cada encarregat el va poder triar, entre els que ja estaven treballant en contracta, els nous que venien a buscar feina, i també dels que ja coneixien d’altres empreses hi sabien que eren bons treballadors, de tot hi va haver.
En un principi Hidexsa filava de tot el que venia, l’idea era que aquella filatura s’ha havia creat per la producció de filats per l’exportació, en aquells moments solament hi havia un petit mercat amb Argelia, també varen treballar per Compañia Textil J.M. que era la nova empresa que havien creat els Sres. Joan Moles i Jaume Mur aprofitant tota la part comercial de Textil Mur, aquesta empresa venia teixit, pràcticament tenia els mateixos accionistes que Hidexsa, tot el fil que necessitava el fèiem entre Hidexsa i l’antiga filatura de Mohisa, però no venien suficients comandes, per lo que varen obrir un mercat nacional de fils d’acrílic, varem fer un mostrari semblava que funcionava, però tot eren comandes petites i molt variades de qualitat, inclòs varem treballar a mans per altres filatures, sabia greu tenir una maquinaria moderna i treballar pels demés, el Sr. Jaume Mur que estava al front de la Comercial, va començar a moure’s fent forcés viatges cap l’exterior a obrir mercats per la nova filatura.

Una vegada al mes venien tots els accionistes de Hidexsa per passar comptes de com anava l’empresa, a mi hem demanaven que també assistís per explicar tot lo referent a la fabrica i desprès tots junts a dinar en un restaurant a prop, aquestes reunions hem feien sentir important dins l’empresa ja que hem tractaven com un d’ells, jo procurava enraonar poc i escoltar molt. Un altre cosa que no estava habituat es que dels beneficis de l’empresa destinaven un % per gerència i a mi hem van considerar com part de la gerència i hem van destinar una petita part, o sigui que apart del sou oficial i dels extres al final de mes, tenia un petit percentatge sobre els beneficis de l’empresa, axó encara hem feia sentir més important i compromès amb la empresa i me interessava molt que l’empresa anés bé.
Els accionistes de Hidexsa eren en primer lloc en Jaume Mur Roca, el Sr. Joan Moles Ahicart, el Sr. Salvador Fabregas, el Sr. Casimiro Aumacelles, El Sr. Ramon Mendoza i en Paul Schonollzer.
El Sr. Jaume va ser el creador de l’empresa Textil Mur, anys enrere una de les principals empreses tèxtils de Sabadell, fundador de tot l’imperi de la família Mur en el ram tèxtil, amb les empreses de Textil Mur, Mohisa, Industrial Mur i Puntextil.
En aquells moments solament funcionava la filatura de Mohisa, i en l’edifici nou on tenia que haver-hi totes les instal·lacions del complex Mur, hi havia els telers de Textil Mur, i la part comercial d’expedicions de Textil Mur.
Quan per dificultats econòmiques va entrar el Sr. Joan Moles, es van formar dues empreses, per una banda de Hidexsa, que ocupava tres naus, van treure els telers vells de Textil Mur, varen posar les màquines de la filatura i l’altre empresa va ser Compañia Textil J.M. que era exclusivament comercial, que ocupava una nau del edifici nou. El Sr. Moles era el soci capitalista, ell es va cuidar de buscar nous accionistes per la nova empresa.
El Sr. Jaume Mur estava separat de la seva dona Eugenia que era filla de la famosa actriu Antoñita Colomer, i no va ser de molta ajuda en els moments difícils de Textil Mur. Segons sentia dir era una senyora que se li obrien els ulls quan es feia de nit, sempre estava disposada per la gresca i gastar força, tenia una vena andalusa que no la deixava, de aquet matrimoni hi havia dos fills la gran l’Eugenia i en Jaime, que vivien amb la seva mare.
El Sr. Jaume estava ajuntat amb una model francesa, la Collete, que era filla del consol francès de Cabo Verde una petita República Africana, vivia a la torre antiga de Castelldefels, les vegades que vaig veure aquella senyora era de les que es feia mirar de lo extremada que anava.
El Sr. Joan Moles Ahicart, venia de casa pobre, de petit va entrar a treballar a una empresa que es dedicava a la compra de retalls de roba per reciclar, l’empresa era important, es deia Armengou i es va casar amb la filla única del Sr. Armengou i a resultes d’axó es va posar al cap d’ amunt de la empresa, en aquell temps de molta penúria, on faltava la matèria prima, les empreses dedicades a la recuperació tèxtil varen prosperà molt.
Una filatura de recuperació molt important situada a Sant Joan les Fonts, a prop de Olot, anomenada Fluinsa, el Sr. Moles era accionista i el principal proveïdor de materia prima. Amb Textil Mur també havia tingut tractes quan el seu representant el Sr. Marles li va vendre poliester de recuperació, que no estava en condicions i va ajudar molt a que l’empresa Textil Mur entres amb dificultats, i ara que l’empresa estava ensorrada venia ajudà econòmicament.
El Sr. Joan Moles vivia a Barcelona tenia una filla la Dolors, no massa agraciada que estava casada amb un noi ben plantat suis Paul que va fer lo mateix que el seu sogra, casar-se amb la filla de l’amo, i el Ignasi que marcava el pas que li deia el seu pare.
El Sr. Salvador Fabregas, tenia una petita filatura de recuperació a Sabadell, i també era soci de Fluinsa, amb el Sr. Moles hi havia una estreta relació.
El Sr. Salvador Fabregas, era una personalitat a Barcelona, era president del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya), una de les entitats en molt prestigi, en aquell temps era l’únic espanyol que prenia part en el Rally de cotxes que es feien per Europa.
El Sr. Aumacelles era un íntim col·laborador del Sr. Fabregas, era secretari del RACC, i li feia de copilot amb les curses de cotxes. També tenia participació a Fluinsa.
El Sr. Ramon Mendoza, era un antic amic del Sr. Moles, vivia a Madrid, on era una personalitat, venia de tant en tant als consells d’administració, quan venia es feia notar ja que tenia un do de gent especial.
Quan el Sr. Ramon Mendoza va acabar la carrera de advocat va connexa el Sr. Moles que anava a Madrid per obtenir els corresponents permisos per poder importar matèries primes per els seus clients, d’allà va nèxia la seva relació, el Sr. Mendoza va aprendre a moure’s per els ministeris, sàpiguen a qui tenia que demanar els permisos, tot aquell treball que feia per el Sr, Moles, més tard li van anar bé per els seus negocis particulars, entre ells dos mantenien una estreta relació, quan a Barcelona hi havia una bona ocasió per fer negoci, li deia si volia participar , tenien varis negocis en comú, principalment immobiliàries, i d’altres entre ells el famós Panam’s un cabaret situat al final de la Rambla, d’aquí va venir l’entrada del Sr. Mendoza a Hidexsa.
El últim en Paul que era un noi suís que parlava varis idiomes, va venir a Catalunya a treballar per una empresa suïssa i va connexa a la filla del Sr. Moles i es van cassar.
La presidència del Consell d’Administració, tan d’ Hidexsa com de Compañia Textil J.M. la portava el Sr. Moles, era el que deia l’última paraula.
Les gerències junt amb la comercial d’ Hidexsa i Cía Textil J.M. les portava el Sr. Jaume Mur, ajudat per mi en la part tècnica d’ Hidexsa i per en Paul en la comercial de Cía.
Encara no feia un mes que treballava a Hidexsa, quan va venir a veurem el representant de les màquines de filar Hispamatic, que havíem comprat per Standard Fil, en Bonaventura Soler, que me invitava junt amb Isidre Cols de Cal Oliu de Terrassa, anar a Suïssa per veure les ultimes novetats en maquinaria tèxtil que sortirien en el mercat de la casa Hispano- Suiza.
El viatge el varen fer amb tren, ja que en Isidre li feia por anar amb avió, el cas es que de l’estació de França, varen sortir cap a Ginebra, el trajecte va ser molt entretingut ja que tots tres érem de la broma i sorollosos, de seguida tot el vagó reia de les nostres bestieses. Estàvem allotjats amb un molt bon hotel al costat del Llac Leman, recordo que desprès de sopar per pair-lo varen anar a fer un petit passeig pels voltants de l’hotel, quan de un altre hotel veiem sortir l’ Aga Khan, ja ans varen fer la pel·lícula de segrestar-lo i demanar cèntims per el seu rescat, la discussió ja va començar per veure quan cales teníem que demanar ja que era un home mol ric que el pesaven i el seu pes li donaven amb or. L’endemà anem fins l’empresa Hispano-Suiza i en el taller de probes tenien una continua de filar amb un aparell agafat al tren d’estiratge que anava donant voltes, quan notava un fil trencat es parava agafava la fusada buscava el cap i el empalmava i continuava el treball, quan estàvem allà va fallar varies vegades, allò quan ho tinguin ben perfeccionat serà una gran troballa, ja que estalviarà molt personal. Un altre màquina que ens van ensenyar va ser una bobinadora automàtica, amb la gran novetat d’un nuador per pua. La casa alemanya Schlaforst tenia la millor bobinadora automàtica, però el nuador era per 10 pues. Varem passar tot el matí a la sala de probes veient les seves ultimes novetats per el dia següent ans teníem preparades una visita a una fabrica d’allà. Recordo que per dinar van veure un restaurant xinés, quan varen entrar estava ple, però no se sentia a ningú parlar, nosaltres ja van fer soroll no més entrar, després el anar demanant uns plats que no sabíem que ens portaven varem començar que allò semblava escarabats bullits, l’ altre tripa de granota al forn, el Isidre era molt aprensiu , cada plat feia una cara més fastigosa, no va manxar res, però varem riure molt, principalment quan els hi fèiem explicar al cambrer de que estava fet el plat i intentàvem convenç-se l’ Isidre de que menges, al últim tothom reia. Desprès de passar un parell de dies allà varem tornar cap a Barcelona, el viatge va estar tot pagat, va ser un reconeixement per haver comprat les seves màquines tant l’Isidre a Cal Oliu, com jo a Standard Fil.
Quan va arribar les festes de Nadal, vaig demanar per tots els treballadors d’ Hidexsa un lot amb torrons i cava perquè celebressin el Nadal, es veu que no estaven acostumats a fer res pels treballadors, el Sr. Moles li va agradar l’idea i va voler personalment saber que hi hauria a cada lot, jo li vaig dir junt amb el cost, m’hi va fer posar més coses recordo una llonganissa i un xoriço. Se’ls hi va preguntar si també ho volien els treballadors de Ciá, ells van dir que no, que eren uns Srs. que s’estimaven més les 1000 pessetes que valia el lot, el cas és que Hidexsa va regalar un lot al teòric de Cía Alejandro que col·laborava amb nosaltres amb la obtenció de nous fils, hi va haver una mica de soroll ja que els demés companys de Cía, s’estimaven més el lot que els diners.
L’any següent és va fer mateix lot per tot el personal de les dues empreses, incloent als Srs del Consell d’Administració.
El dimecres 23 de gener de 1974, van operar a la Mutua dels amos del carrer de la Creueta a la Nuria de una pedra al ronyo, de tant en tant tenia un atac que li feia veure les estrelles, desprès de anar a varis metges, el Dr. Orús ve decidir operar-la, va anar força bé, al cab de dos dies, el divendres truca a la fàbrica el Sr. Fàbregas que el dilluns tinc que està a Bejar per veure una filatura i donar el meva opinió com tècnic, que el dissabte ja hem diran l’hora de sortida. El diumenge a les quatre de la tarda en l’aeroport de Barcelona ans varem trobar, cinc persones, el Sr. Fàbregas, el seu fill, el Sr. Gamaz, era un client important d’Argelia, que volia comprar una filatura a Bejar, un representant i jo que deixava a la Nuria a la Mutua en plena recuperació de l’operació.
Al arribar a Madrid, varem llogar un cotxe per anar fins a Salamanca, on vam sopar i dormir, el dilluns a primera hora varen anar cap a Bejar, allà ja ans esperaven, varen anar veure la filatura, jo vaig fer algunes preguntes al director d’aquella filatura, que per cert ans varen conèixer de Sabadell, era en Ribot, fill del director de Standard Fil, el que vaig substituir quan hi vaig entrar-hi de director.
El meu informe va ser que era una filatura antiga molt normal, amb una pega fonamental que feia unes fusades molt petites que requeria molta ma d’obra, la tendència era automatitzar les màquines per reduir personal.
Els Sres de Bejar ans van obsequia amb un extraordinari dinar, on va assistir-hi molt personal influent d’allà, començant per l’alcalde, crec que venien pel Sr. Fàbregas, ja que era una persona famosa a Espanya, quan es va acabar el dinar, el Sr. Fàbregas diu que te de marxar urgent cap a Barcelona ja que per la nit li fèiem un sopar de homenatge a la seva persona, jo li dic que l’ acompanyo ja que també hem convenia està a casa. Eren les quatre de la tarda i l’avio sortia a les set i no ans podíem entretenir, hem demana que porti jo el cotxe, li dic que serà més segur d’arribar si el porta ell, ràpidament anant jo de copilot anem cap l’aeroport de Barajas, per descomptat vam anar molt ràpid, però anava segur, l’arribar a Madrid hem pregunta per on teníem que anar , jo li dic que havíem vingut per allà, es veu que ho vaig encertar perquè en va dir que seria un bon copilot. Al arribar l’aeroport amb diu que va a canviar els bitllets d’avió que agafarà de primera per veure si per l’avió pot dormir ja que preveu que anirà a dormir tard. Després de comprar uns diaris esportius i mirar com havien anat les curses de cotxes que es fèiem al Brasil, varen anar cap a la porta d’embarcar, quan allà es troba amb el marqués de Villapadierna, que era el president del Reial Automòbil Club d’Espanya, precisament anava a Barcelona, per assistir al sopar que li feien d’homenatge a ell.
En l’avió, jo vaig seure en el seient del marqués, i ells dos es van passar tot el viatge parlant, hem van servir cava per començar, tota classe de diaris i atencions, va ser un viatge molt agradable. Al arribar a Barcelona en vaig acomiadar del Sr. Fàbregas desitjant que tingués un bon homenatge, vaig agafar el cotxe, que tenia aparcat en l’aeroport i directament a la clínica per veure la Nuria, gracies a Deu, ja estava força recuperada de l’ operació.
Hidexsa va anar obrin nous mercats en el exterior, principalment el del nord d’Africà, Argelia i Tunez, cada vegada anàvem tenint més clients, en la part comercial va entrar un noi francès, nascut Alger, que tenia idiomes, en Phillipe Laquiere, era fill de un amic del Sr. Moles, també es continuava amb el mercat nacional de fils d’acrílic, per evitar contaminacions varen tenir de posar cortines per separar les diferents seccions.
Per aquell temps, el Sr. Moles, el Sr. Jaume i jo varen fer una visita a una empresa francesa en Labordes, vaig constatar que allà treballàvem a molta velocitat, amb molt poc personal, per lo que qualsevol ruptura o defecte en el fil, ja era un perjudici gran per la seva fabricació, per poder treballar per ells, lo primer de tot tenies que escollir la primera matèria, no es podia especular amb la seva qualitat ni preu, tenia que haver un bon re pentinatge i preparació, ja que volien el fil perfecta. Recordo que desprès de sopar abans d’anar l’hotel, varen fer un passeig a peu per el poble, havia un cotxe esposat al carrer era un Renault-18, i els comentaris era de que es veia un bon cotxe, amb una excel·lent línea, el Sr. Moles va dir que li agradava que miraria de comprar-lo quan sortís a Espanya.

Per casa els petits anàvem creixent, les nenes continuàvem els seus estudis a les Carmelites, l’Antonio es varem treure del col·legi de la Farga per portar-lo al Cor de Maria de Sabadell, l’avi Ton l’anava a buscar, però tenia problemes ja que el nen no volia ser vigilat, portava l’avi de bòlit. La mare Nuria i l’avia Salvadora vivint pels tres crios, jo procurant que no faltés res, la nostra principal distracció era anar l’Airesol passar el cap de setmana sobre el terreny ja aplanat.
Va anar molt bé que en Ramir no pogués començar les obres fins el cap de mig any, ans va permetre refent-se econòmicament, tots els ingressos que teníem els guardàvem per pagar les obres, quan aquestes van començar, cada setmana anàvem allar per veure amb il·lusió lo que havíem avançat, hi havia setmanes que la feina es veia i d’altres que semblava que no havien fet res, però la torre a poc a poc anava agafant forma, era impressionant l’estructura de ferro ja que tenia una gran alçada i feia una punxa molt alta. La seva edificació estava assentada sobre roca viva, en Ramir va dir que si allà hagués un terratrèmol, aquella seria unes de les ultimes en caure, degut a com estava aposentada sobre roca viva, que per cert per seguir al peu de la lletra com estaven els planells es tenia que trencar una gran roca, es tenia que posar dinamita, amb perill de la resta del edifici fet, però si no es partia quedava l’habitació una mica més petita, però no perjudicava a l’obra i estalviàvem molts cèntims, varen decidir deixar-la, en aquell temps tot era estalviar, els ingressos que teníem, apart del menjar, anaven destinats a pagar en Ramir, que cada final de mes ans presentava les despeses que havia de material i la ma d’obra corresponent.

Les nostres vacances van ser anar cap l’Airesol i anar veient com anava la edificació de la torre.
Als primers mesos vaig poder fer front a les factures que hem portava en Ramir, després l’avi Ton ans va donar 300.000 pessetes per continuar pagant, més endavant vaig anar a veure al pare si hem podia avalar per demanar un presta’m a la Caixa de Estalvis, el pare hem va dir que ja mels deixava ell, que li pagués el redit a ell, també van ser 300.000 pessetes més, quan ja no vaig poder més, l’avi Ton ans va avalar a la Caixa d’Estalvis de Sabadell, per un prestem a tornar-lo a poc a poc, i encara al final vaig necessita un altre presta’m, amb va avalar el paleta Padrós que ens feia treballs a Hidexsa, va ser a la Caixa de Pensions per poder acabar de pagar tota l’obra. Recordo que les ultimes factures del Ramir vaig tardar una mica hem pagar però es que apart de les seves venien factures d’una empresa especialitzada en posar la pissarra a la teulada, et venia un altre factura del fuster Lorpi per posar les portes, te’n venia un altre de l’electricista per la instal·lació elèctrica, hi tothom volia cobrar.
La torre en total va pujar el més del doble de lo que havia dit en Ramir, el preu de paleta i manobre de 530 pessetes hora es va encarir a 2,400, casi 5 vegades més, i anava pujant sort que pràcticament estava la torre feta, encara que sense cap detall, però a punt per posar-hi mobles i poder anar-hi a viure, cosa que de seguida ho varen fer, i estalviaven el lloguer de Sabadell, encara que la Nuria es va tenir de treure el permís de conduir, varem comprar un Seat 127 de segona ma i tots junts, l’estiu de 1977 , ans varem traslladar a viure l’Airesol.
La colla d’en Carlos, en Lluis, en Pepe i jo continuaven jugant cada setmana a tenis l’Airesol, en Ramir també venia a jugar a tenis, varem organitzar un torneig nosaltres contra un equip que va formar en Ramir junt amb uns amics que tenien un taller i treballaven per ell, recordo que varen fer un campionat i el final varen haver trofeus per tothom, teníem un al·licient de anar seguint un calendari i una classificació, per acabar amb un dinar de germanor, amb els seus parlaments i entrega de obsequis, fèiem tots junts una bona colla ben avinguda.

L’anada a viure l’Airesol va comportar moltes avantatges la primera era que estàvem a casa nostra, en poques comoditats però molt maca, segona estàvem al mig del bosc, en plena naturalesa, els matins era un plaer sortir respirar aire ben pur, sentir els ocells canta, i estar en pau i tranquil·litat. Als nostres fills tenien un bon lloc per viure, de seguida es van fer amics amb altres nens que vivien allà, i anàvem fins el club, on hi havia las pistes de tenis a jugar, vaig fer socis del club a tota la família, allà apart de jugar al tenis hi havia la piscina i cada dia aquell estiu desfruitàvem d’ ella, varen coneixes amb als veïns que també passaven l’estiu allà, i també als que si quedaven tot l’any, molts amics dels fills venien a casa a jugar, es varen organitzar la vida de manera que aquell estiu va ser apart de la novetat, fer coneixences, i tenir un altre cercle d’amistats. També al viure apartat va portar inconvenients, el principal era que per compra qualsevol cosa es tenia que agafar el cotxe, la Nuria ja es va organitzar de manera que un cop a la setmana baixava a Sabadell i comprava junt amb la avia Salvadora per tota la setmana, la cosa es va complicar quan va començar el col·legi però entre la vallesana, i el sacrifici de la mare portant-los amb el cotxe, ans en varen sortir força bé.
La meva vida d’anar al club va ser més freqüent de seguida vaig fer noves amistats i tothom en va fer costat, l’hora de jugar a tenis ja no era nomes amb els quatre de sempre sinó que hem vaig integra en diferents colles, aquell hivern en van fer entrar amb els campionats que organitzava el club, i com que també hi havia el restaurant, alguna vegada tots junts hi anàvem a dinar.
Els avis Ton i Salvadora acostumàvem a venir a passar el diumenge amb nosaltres, l’avi es posava a picar pedres grosses que havien quedat, o arreglar qualsevol cosa, de feina ni havia molta, ja que teníem la torre feta, però el exterior estava tot per fer, recordo que al principi per entrar a casa tenies que fer equilibris ja que el terra no estava enrajolat. Per fer els diferents murs de pedra exteriors arreglar el terra amb llosses llises, fer una escala exterior que pujava dalt al terrat, varen contractar en Bartolo, un paleta molt treballador que ens sortia molt be de preu.
Per aquet temps hi va haver la Fira Internacional de Maquinaria Textil a la ciutat de Milan, el Sr. Joan Moles, el Sr. Jaume Mur i jo varen anar a visitar-la, per estar al corrent de les ultimes novetats en maquinaria tèxtil, aquesta Fira es feia cada quatre anys era la més important del mon, cada constructor de maquinaria ensenyava els seus últims avanços, pels fabricants era importantíssim perquè amb pocs dies podies veure les novetats i les tendències que portava cada fabricant, per aquell temps ja es començava aplicar automatismes a les màquines, per estalviar ma d’obra.
El hotel de la nostra estada a Itàlia, estava a Biella, una localitat entre Turin i Milan, a uns 60 km. de la capital.
Biella, està en el centre de la zona tèxtil italiana, en el nord d’Itàlia, allà ans varen reunir amb un Sr. no recordo el nom, amic del Sr. Moles que era tota una personalitat en el mon tèxtil italià, anava rodejat de guardaespatlles, molt simpàtic, ans va explicar tenir problemes amb el personal, anava armat, ja que el havien amenaçat, varen visitar algunes fabriques de la seva propietat, amb vaig fer una mica l’idea de com es treballava en Itàlia el tèxtil, es té que dir que els italians ans portaven varis anys d’avantatge, varen visitar també per aquella zona uns tints molt grans, especialitzats en tintura de poliester en cable, era una novetat.
L’anada a la Fira de Milan la fèiem en un cotxe llogat per autopista tardàvem una hora, recordo que un dels dies varem anar a sopar amb uns clients de Tunis, en un restaurant famós, on entre pla i plat un grup de cantants passaven entre les taules fent cantà al personal, l’acabar ja era una mica tard i estàvem tots cansats de voltà tot el dia per la Fira, encara teníem que fer uns 60 quilometres per arribar l’hotel, el Sr. Moles es va posar endarrere , el Sr. Jaume portava el cotxe i jo al davant amb ell, el Sr. Moles de seguida es va adormir, el Sr. Jaume veia que també li queia el cap, jo intentava dar-li conversa, per postres anàvem força de pressa, encara que tot era autopista, quan arribàvem prop de Biella, ans varen desviar per una carretera local, quan no se com, van aparèixer en mig de la foscor de la nit, un remat de vaques, que anàvem de retiro, el Sr. Jaume va fer una frenada que ans varen despertar tots de cop, crec que l’ultima vaca del remat li varem tocar la cua, el pastor que portava el remat ens va saludar cridant.
Lo important de aquet viatge va ser que durant tres dies estàvem tot el dia junts, el Sr.Moles, el Sr. Mur i jo, nomes parlàvem de la fabrica dels seus problemes i les seves perspectives, d’aquesta convivència va sortir l’idea de que Hidexsa se especialitzes amb un tipus de fil, jo vaig dir que per la fabricació era lo ideal, ja que les màquines s’acostumen, tenen com una inèrcia, quan canvies sovint de matèria o de característiques, els primers dies a les màquines hi ha problemes, quan ja fa dies que funcionen amb el mateix sembla que ja s’han acostumat. Es molt important quan una màquina feia el mateix durant un temps, trobar-li lo que jo li deia el “punt dolç” que era solucionar els petits problemes de manera que l’ intervenció del personal fos la més petita possible, quan menys feina donava la màquina millor qualitat treia. Quan canviaves sovint, no et donava temps a trobar-li el punt dolç.
La fabrica de Sabadell, hi havia quatre naus, la filatura ocupava tres naus la quarta hi havia Compañia Textil J.M., que tenia a Joan Moles i Jaume Mur com a principals accionistes, que també eren els principals de Hidexsa, o sigui que les dues empreses tenien el mateix cap.
L’empresa Compañia Textil J.M. es dedicava a la comercialització de teixit de panyaria, roba per vestit d’ home, tot el entramat comercial, de personal de despatx, de representats, i viatjants eren els mateixos que tenia Textil Mur, era una empresa exclusivament comercial, no tenia màquines, tot el treball li feien a mans. El fil que necessitava era fil de panyaria, es a dir poliester-llana, poliester-viscosa, poliester-acrílic etc., amb torsions fortes del fil, per altre banda els clients de exportació que tenia Hidexsa, també eren llaners que necessitàvem fils semblants els de Cía Textil. Per tot axó es va decidir especialitzar-nos amb produir fils de panyaria, i abandonar el poc que fèiem de fils d’acrílic per genero de punt. Crec que va ser una decisió molt encertada, ja que lo millor, era tocar, ben tocades, poques tecles.
Quan varem tornar a la fabrica l’objectiu principal va ser potenciar la part comercial, amb fils de panyaria, en un principi ens va ajudar Cía Textil, ja que li varen fer tot el fil que necessitava per la seva fabricació, i varem acabar totes les comandes de fil d’acrílic que teníem pendents, avisant que deixàvem de fer aquells filats, varem tenir una reunió amb els representants de Argelia i Tunez per arrancar més comendes, i també varem assessorar-nos de països que necessitéssim aquells tipus de filats, hi havia un mercat molt bo a mig orient, Jordania, Siria, Irak, Iran, eren els principals països que necessitàvem aquell fill, van buscar un representant, el Sr. Hiraki era libanès que parlava el castellà i coneixia molt bé el mercat de Siria.
La filatura de Mohisa s’anava caient poc a poc, el Sr. Jaume estava molt ocupat amb Hidexsa i Cía Textil, i allà hi tenia en Joan Garcia que feia el que podia, la secció de re pentinatge la van traslladar al carrer Sant Baldomero, 36 amb tot el personal amb el Sr. Angel Ros al front, allà en un principi va ser el re pentinatge de Hidexsa, ja que la qualitat que fèiem requeria un re pentinatge previ, aquesta operació es tenia que fer l’exterior ja que Hidexsa no tenia màquines per fer-la, i d’aquesta manera ajudàvem indirectament al Sr. Jaume.
Però al cap de poc la filatura de Mohisa es va anar liquidant i quan va arribar a la secció del re pentinatge, el Sr. Ros no va voler continuar, en canvi l’encarregat Manuel Lopez, en lloc de voler la liquidació, va preferir continuar, va buscar un soci capitalista en Fernando i es van quedar amb totes les màquines del re pentinatge, a la nova empresa li van posar el nom de Ferma, hem van venir a veure per posar l’empresa a la nostre disposició, que nomes treballaria per nosaltres, lo que volien era assegurar la feina, el Manolo era un gran treballador, una mica brut, però un expert amb les pentinadores, ja ens coneixíem de la meva estada de director a Mohisa, respectava molt lo que deia, crec que també m’apreciava; jo els hi vaig dir que continuarien tenir la feina com abans, sempre mirant de fer-ho bé, i de complir amb els compromisos, la veritat es que dins de les nostres possibilitats Ferma es va convertir amb el re pentinatge de Hidexsa, el manava com si fos nostre i ells complien al peu de la lletra totes les ordres, ells tenien feina i nosaltres disposàvem del treball d’unes màquines que no teníem. La relació entre les dues empreses era molt estreta.
Un dia per la tarda hem trucant per veure si puc passar per allà que tenen un problema en una partida, a les set vaig el re pentinatge, resulta que en Fernando havia anat a Sant Sadurni a unes caves, hi havia comprat varies caixes de cava i m’han dava una per casa. Van voler que anés el bar a provar el cava, tenien varies botelles amb fresc, jo vaig refusar perquè ja era tard, ells van insistir, el cas es que varen anar al bar i varem provar el cava ben fresc, a la segona copa, ja hem va costar molt parlar, les paraules no hem sortien, al intentar caminar el terra el trobava molt fondo, cada passa no arribava mai a terra, hem van acompanyar fins el cotxe, allà vaig tirar el vidre avall, perquè amb toques l’aire fresc i cap a casa.
Quan vaig arribar li dic a la Nuria “Vaig una mica borratxo, hi begut dues copes de cava, estic mig marejat, en el cotxe porto una caixa que ens ha regalat en Fernando”
El dia següent a primera hora amb truca en Manolo preguntant com hem trobo, m’explica que amb seguir amb el seu cotxe fins a Castellar, ja que tenien por de que hem passes alguna cosa, varen veure que anava mig trompa.
Ferma només treballava per Hidexsa, hi estava a les nostres ordres, si hi havia alguna partida que per la seva urgència es tenia que treballar el diumenge, es treballava el diumenge. Un dissabte per la tarda vaig anar a veure’ls ja que tenien una partida molt urgent, el cas es que desprès de parlar de la necessitat d’aquella matèria, hem van convidar anar a berenar-sopar en un restaurant a prop d’allà.
Varem fer una tertúlia llarga, m’explicaven els seus problemes, en Fernando tenia varies inversions i traficava en compra-venta de terrenys i cases, en Manolo nomes tenia les màquines i es preocupava de la feina, tots dos casi es barallaven per explicar-me les seves preocupacions. La setmana següent hem van trucar perquè havien descobert un restaurant que estava molt bé, hi havien reservat taula per dissabte a la tarda, jo vaig aprofitar per portar-li una màquina d’escriure que tenia a casa i no la fèiem servir, perquè fessin les factures a màquina, ja que les fèiem a ma i cap d’ells tenia bona lletra, i d’aquesta manera quedàvem les factures més presentables. Quan van veure la màquina hem van dir tots dos que les fes jo, que aniria més de presa que ells, o sigui que cada dissabte ja hem teníem a punt les partides a facturar, i l’anada algun restaurant a prop, per descomptat podia demanar lo que hem vingués més de gust, i ells contents ho pagàvem tot.
Un dissabte, recordo que varen anar a Can Canyameres a berenar, allà fèiem una carn a la brasa molt bona, la sobretaula es va allargar molt, eren a prop de les onze del vespre quan ens anàvem cap a casa, jo patia per que era ja molt tard, l’ arribar a Castellar no hem deixen continuar cap l’Airesol, ja que estàvem fem una cursa de cotxes en el tram de Castellar a Sant Llorenç Savall, i la carretera la tenien tallada, vaig dir que vivia l’Airesol, hem van informar que fins l’una no hi podria anar que ja ho havien anunciat, jo no n’estava assabentat, el cas es, que vaig deixa el cotxe a Castellar i a peu cap l’Airesol que està a uns 3 kilometres, cada 2 minuts deixaven anar un cotxe que sortia a tota velocitat cap a Sant Llorenç, jo a cada corba de la carretera tenia que corre, i vigilar que no vingués cap cotxe, quan vaig arribar a les primeres pujades de l’Airesol, hem van venir una rampa molt forta a les cames que no podia caminar, vaig estar assentat al mig de la pujada sense poder donar un pas, al cap de una estona una mica llarga vaig anar pujant a poc a poc fins arribar a casa, suat i cansat, pensant que tots m’estarien esperant amoïnats, quan no van fer cas de que havia arribat , la Nuria amb els petits estàvem veient una pel·lícula molt interessant per la tele, i quan els hi volia explicar lo que me havia passat hem van fer callar, quan va haver acabat la pel·lícula van escoltar la meva odissea, no sabien ni l’hora que era.
La primera anada a veure clients l’estranger va ser a Tunísia amb el Sr. Jaume, teníem de representant al Sr. Mami, era un senyor alt amb els ulls clars, que semblava més europeu que àrab, estava molt ben relacionat, i tenia un do de gent molt pronunciat, en el seu despatx i treballava força gent, tocava diferents representacions, la seva germana portava la part econòmica del negoci, amb ell varen visitar diferents clients, tots ells molt rics i ben relacionats, recordo que en un d’ells en el rebedor tenia tot de fotografies amb el President del Govern el Sr. Burguiva, també recordo que en una fabrica, eren les sis de la tarda, i en mig d’un passadís, un home de genolls a terra, anava resant fent moviments que li tocava el cap a terra, nosaltres van passar pel seu costat sen se fer-hi cas.
El vespre amb el Sr. Jaume varen anar a sopar en un restaurant de luxe, teníem la taula a prop de una orquestra formada per cinc àrabs tocant diferents instruments i tambors, quan estàvem al mig del sopar va sortir una noia ballant en migs de les taules la famosa dansa del ventre, va ser la primera vegada que ho vaig veure.
Els carrers de la ciutat estaven bruts, porqueria per tot arreu, tenien un altre cultura, veient-los semblava impossible que ells durant l’edat mitja haguessin ensenyats als europeus a fer servir l’aigua per rentar-se, un altre cosa que hem va sobtar eren els crits per uns altaveus que as sentien de les diferents mesquites, suposo animant el poble que anés a resà, i ajudat per el soroll de les clàxons dels cotxes, per qualsevol cosa tocaven el clàxon, anar pel carrer de Tunis era molt distret i sorollós.

viernes, 28 de agosto de 2009

Montllo-Torres Cap. 6

A casa la vida continuava igual, estaven al marge de tots els maldecaps que tenia de la feina, la Dolors i la Gloria totes soletes, anàvem al col·legi de les Carmelites que estava en el mateix carrer Garcilaso, i l’Antonio als Escolapis, el 600 ja portava uns 80.000 quilòmetres i s’escalfava molt, vaig anar a la Sarsa per informar-me de preus i poder-lo canviar, el Berto l’amic de jove, en va dir que del vell no m’han podia donar més de vint-i-cinc mil pessetes, vaig trobar que me’l valorava molt poc, hi ho vaig dir el veí en Biel, que sabia que el seu cunyat tenia una concessió de cotxes a Manresa, va venir fins a Sabadell a veure’l i hem va preguntar, quin volia comprar , li vaig dir un Seat 124 que era més gran, en va contestar que si el nou li comprava a ell, del 600 m’han donava 32.000 pessetes, vaig fer tractes de seguida de manera que al cap de un mes ja vaig rebre l’ordre de anar lo a recollí a la Sarsa, quan vaig arriba junt amb el Biel, el Berto ja m’esperava ja que la documentació anava al meu nom, hem va dir que li sabia greu no haver lo venut ell, li vaig comentar, que hem vaig sentir més ben tractat pels de fora i lo que me havien donat del cotxe vell.
El cotxe nou era de color groc palla tenia de matricula B-882926 i al principi acostumat al 600 al trobava molt gros, no el vaig poder tancar-lo davant de casa, a Cal Biel, ja que a l’entrada del barri, hi havia dos pilons de pedra i el cotxe casi no hi passava, varen tenir de buscar lloc en el Carrer Virgen de la
Cabeza, molt a prop on hi havia un garatge que guardaven cotxes.
Una de les primeres excursions amb el cotxe nou va ser a Zaidin, molt a prop de Fraga, on vivia una germana de l’avia Salvadora, a veure el fill d’en Joan, el cosí de la Nuria que feia poc que havia nascut. La diferencia amb el viatge que fèiem abans tots estreny-uts dins el 600, i ara va ser molt gran.
També per aquet temps varen acabar de pagar la parcel·la d’Aire Sol, al fer l’escriptura hem donaven la del costat, jo els hi vaig dir que sempre havien parlat de la primera del carrer, el Sr. Amado hem va dir que aquella al ser cantonera valia 2 pessetes més el pam, li vaig contestar que durant aquets dos anys, quan anàvem allà sempre havien anat el mateix lloc, que l’escriptura la fes de la parcel·la nostra que ja li pagaria la diferencia, axis es va fer, lo que va passar es que l’ Amado se li va oblidar de reclamar la diferencia, jo no li vaig recordar.
A partir de les hores quan anàvem l’Aire Sol ens sentíem que teníem un tros de bosc nostre, i axó ens agradava molt i ja miraven les edificacions que hi havia per allà per prendre nota, que per cert s’han estava fent una en el mateix carrer, amb l’avi cada vegada que passàvem per davant ho veiem diferent, quedaven parats de com treballàvem, encara que era petita, en menys de tres mesos, la van tenir feta, era d’en Ramon Antonell, antic massatgista del equip de futbol del Sabadell, un vell conegut de casa, li vaig preguntar pel paleta que als hi feia amb va dir que era de Sabadell, de la Creu Alta, es deia Ramiro Belmonte, i que n’estaven molt contents.

Aquell any la Dolors va fer la Primera Comunió a les Carmelites, una vegada acabada la cerimònia amb el cotxe nou van anar fins al Santuari de la Mare de Deu de la salut amb els avis.
L’estiu varem tornar anar a Massanet de Cabrenys a passar les vacances, aquell any ens van col·locar en un pis nou una mica a les afores del poble, al anar-hi amb el cotxe nou, varem fer algunes excursions pels voltants, el pantà de Boadella, La Jonquera, Figueres, etc.
A la feina continuava tot igual, allà era bastant diferent del treball a Mohisa, degut a que es feia tot tipus de fil, lo que demanava el client, recordo que hi havia una petita continua de filar per fer mostres de fil de tot tipus, una mostra d’axó es que fèiem una qualitat que es deia Indiano que era a base de lli, però el més bast que hi havia en el mercat, al treballar-lo feia molta pols, i per poder-lo filar a la continua posàvem una pua si i la del costat no, i a la velocitat més curta que permetia la màquina, i a cada mudada es feia un filo pla perquè mai sortia igual, s’han fèiem molts quilos, una important empresa de Terrassa en Fontanals, feia un teixit molt original amb aquell fil, ens feia importants comandes, ho varem estudiar be, hi van aconseguir que anessin totes les pues i con que era bastant gruixut, fèiem una producció considerable, va a passar ser un fil molt rentable de fer, d’aquell i de tots els demés tipus de fil es guardava cuidadosament el estudi de com es feia ja que acostumava a repetir-se les comandes.
En el magatzem teníem tot els tipus de fibres que hi havia al mercat, per poder fer totes les qualitats que demanessin, el encarregat del magatzem va donar l’acomiadament, ja que li va sortir una feina més bona, hem van dir que busques un per allà hi vaig fer venir en Lluis Artús, que el tenia a Mohisa d’encarregat d’expedicions, ell es va fer càrrec de tot el complex treball del magatzem.

Per aquet temps hem va trucar per telèfon el Sr. Jaume dient-me que el Jaume Esteve, el que estava al davant de Mohisa, l’ havien enxampat venent-se les deixalles de la fabrica i quedant-se ell, els diners, per evitar un escàndol amb la policia, l’ havíem acomiadat d’immediat, hi hem va demanar si volia tornar amb ells, que no tenia a ningú al front de la filatura. Vaig dir que m’ho pensaria li diria alguna cosa. Vaig comentar la conversa amb el Quimet Badia, i aprofitant axó per dir-li que havien passat varis mesos i que encara no havia cobrat lo que ell hem va dir que cobraria a Standard, que el Sr. Jaume Mur hem necessitava, que m’ho estava pensant,
En Quimet Badia va anar directament a veure els Sres. Molins dient que jo plegava, axó era un divendres, el dissabte a la tarda truquen per telèfon a casa, era el Sr. Burguès que li havia dit el Sr. Molins que plegava, que no parlés amb ningú, que el dilluns al matí ans veuríem al despatx.
El dilluns al matí, vaig explicar com havia anat tot, el Sr. Burguès hem va dir lo que cobraria, que era bastant més de lo que havíem quedat amb el Quimet, que passava a ser el segon de l’empresa i que seria el responsable de tota la part tècnica, que no digués res a ningú, però que els germans Badia abans de les vacances plegarien.
Arrel de tots aquets fets les relacions dels germans Badia amb al Sr. Burguès encara es van posar més tenses, mi volien involucra, tothom deia la seva, els germans Badia volien que jo marxes amb el Sr. Jaume, que ells també vindrien, el Sr. Joan Badia es feria càrrec de la comercial, i en Quimet i jo de la tècnica, hi deixaríem sol al Burguès a Standard, que anirien a parlar amb el Sr. Jaume Mur d’aquella idea. Jo hem vaig veure amb la necessitat de parlar amb el Sr. Jaume per dir-li que no veia clar aquella idea, que tenia que pensar amb la família, que de moment jo en quedava a Standard Fil, que amb els germans Badia fessin lo que creessin convenient, però en sense contat amb mi. Crec recordar que van tenir una conversa amb el Sr. Jaume Mur, però que no van arribar a cap acord.
Abans de les vacances els germans Badia es van acomiadar de tot el personal de Standard Fil, va ser bastant emotiu, ja que era una empresa que ells la van creà, i molts dels col·laboradors, principalment els de les oficines, havien estat amb ells des de el principi. Per les vacances ens va convidar amb el encarregat que tenien els doblats, a mi i en Lluis del magatzem, junt amb les nostres esposes anar a Palamós i fer un dinar de comiat tots junts.
En sen se els germans Badia, la relació amb el Sr. Burguès va ser més freqüent, cada dia despatxàvem els problemes que tenia de fabricació, també va entrar a l’empresa en Ramon Farré, com a director comercial, era un amic d’en Burguès, també estava afiliat el Opus Dei. Tots dos vivien a Barcelona i es quedaven a dinar a Sabadell, de tant en tant en feien dinar amb ells, entre els dos m’anaven parlant de l’obra de Escrivà de Balaguer, el primer lloc hem van convenç de portar l’Antoni al col·legit de La Farga, que estava a Valldoreix, on hi anàvem els fills del Ramón, era un collegi del Opus Dei, hem vaig informar hi estava molt reconegut com un molt bon collegi, era una mica car, però varem creure amb la Nuria que potser l’aniria be al Antonio, estar una mica fora del nostre costat, ja que marxava el matí de casa i no tornava fins la tarda. i era bastant rebel. Un altre fet, es que hem van apuntar a fer un retiro espiritual que habitualment feien els membres del Opus Dei. Tinc de dir que de la meva formació religiosa, lo que hem deien era lo que ja havia après de petit estan intern els escolapis, lo que si que vaig trobar com una molt bona cosa era la santificació del treball, oferir el treball com una ofrena al Senyor, jo com que era força treballador ja m’anava be, vam ser un grup molt reduït de persones, que en un lloc del Maresma, varem passar uns dies de meditació i silenci, que a mi no hem van anar malament.
Cada divendres venia de visita a la fabrica, l’avi Molins, per anar a les oficines, jo el veia passar per les màquines, ja que no podia pujar escales i agafava el muntacàrregues, un divendres hem cridant que vagi al despatx del Sr. Burguès, allà l’avi Molins estava assegut al cap de taula i demanava que li diguessin que costava fer un kilo de fil, en Ramírez, el contable, anava amunt i avall corrent i portant papers, el Sr. Burguès vermell donant-li un pilot de dades, i el Sr. Molins cridant, recordo que li va dir amb el Sr. Burguès com volia ser gerent de una empresa, si no sabia ni el cost de lo que tenia entre mans, jo estava allà d’espectador, hem mira i diu acompanyem a donar un ton per les màquines. Tots dos, a poc a poc, passejaven entre mig de les màquines, li anava explicant lo que fèiem, per qui era, i les dificultats que teníem, veia que li agradava, era un home de fabrica mes que de comercial, després de la visita el vaig acompanyar fins el cotxe i hem va dir que lo que li havia agradat més de la fabrica era la volta que acabàvem de fer, va acabar dient fins el divendres que ve, recordo que no va anar ni acomiadar-se dels Sres. d’oficines.
El divendres vinent el Sr. Burguès no hi era, la telefonista hem va trucar que anés el despatx que hi havia l’avi Molins, jo vaig anar i li contestava les preguntes que hem feia, desprès fèiem un vol per la fàbrica, i s’anava. Per la tarda el Sr. Burguès volia saber tot el que havíem dit amb l’avi Molins. Axó es va anar repetint cada divendres, la telefonista ja tenia ordres de que quan arribes l’avi Molins de cridant-me per atendre’l. De seguida, salvant les distancies, ans van tenir una simpatia mútua, a mi m’agradava molt escoltar-lo i al seu costat hi estava be, i l’avi Molins m’explicava la seva vida que estava plena d’anècdotes, i crec que també desfruitava explicant-les, moltes vegades es feia tard i no teníem temps d’anar a donar la volta per la fàbrica.
L’avi Molins es deia Joaquim Molins Figueras, va ser el fundador de l’empresa Ciments Molins que estava situat a la població de Molins de Rei, allà va començar fent el transport amb un carro de sacs de ciments de la fabrica al port de Barcelona, en mica en mica va anar pujant fins a ser el propietari de l’empresa.
Va tenir dos fills en Casimir Molins Ribot, que era en aquell temps President del Banc Atlàntic, (l’avi Molins m’explicava que de petit ja l’agradaven els cèntims, ja que una vegada els Reis Mags li van portar un cine de joguina, i quan feia alguna sessió feia pagar a la família per veure-la) i en Joan Molins Ribot que estava el front de l’empresa Ciments Molins. Va quedar viudo, i con que els fills ja tenien la seva família va voler estar sol, i tenia una senyora que era com una “ama de llaves” que procurava que tot ho tingués be i el cuidava, aquesta senyora estava de bon veure i es veu que el cuidava més que ve, el cas es, que es va tornar a casar amb la senyora de companyia i per evitar problemes familiars immediatament després del casori s’han vanar a donar la volta el mon, el viatge va durar un quatre mesos, va pensar que quan tornés ja tothom s’hauria fet l’idea de la nova situació. També va anar un parell de vegades a Suiza, a fer una cura de repòs, i alguna cosa més ja que a resultes de axó, amb la nova senyora va tenir dos fills més, en Jackie i la Marta, que eren més petits que els seus nets, o sigui que en aquella família els tiets tenien menys edat que els nebots.
Va ser president de la Penya Rhin, famosa en aquell temps per promocionar les carreres de cotxes a Espanya, degut a que no hi havia cap circuit a Barcelona, va fer un trajecte urbà, amb la Diagonal i el Passeig de Pedralbes, en el 1954 l’ultima carrera de la Formula I, la va organitzar la Penya Rhin, es va relacionar amb els principals pilots mundials d’aquell temps, Fangio, Ascari, Farina, Godia etc, i també amb personalitats polítiques de aleshores. Junt amb un ministre d’en Franco van muntar en el Marroc una fabrica de ciments, estava molt ben relacionat i tenia importants amistats tan a Barcelona com a Madrid.
També hem va explicar que tenia una gran propietat a Puigcerdà, que hi anava cada fi de setmana, on hi tenia vaques, recordo que hem deia, que era un bon negoci tenir vaques, ja que les deixes pasturar tot el dia i elles et van donant llet. El problema era el desplaçament ja que tenien que passar tota la collada de Tosas, i el viatge era pesat i empipador, un dia demana que li portin un mapa de Catalunya i sobre el mapa fa una ratlla recta de Barcelona a Puigcerdà, i va mirant tots els entrebancs que surten, el més gran és la muntanya del Cadí, s’han va a Madrid a demanar al govern a veure si poden fer un túnel que travessi la muntanya, d’aquí va sortir l’idea que més endavant es va fer realitat.
Un divendres es va presentar a la fabrica amb un seu net, que orgullós me’l va presentar, acabava de fer la carrera de Enginyer Industrial, es deia igual que ell, Joaquim Molins, li varem ensenyar tota la fabrica, més endavant aquell xicot es va dedicar a la política, va arribar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona, conseller de la Generalitat i portaveu de CiU en el Congrés de Diputats de Madrid.
Un altre divendres amb la seva visita setmanal, en pregunta que podríem fer a Standard Fil perquè fos rentable, li vaig proposar fer un estudi racional de tota l’empresa de manera que amb el mateix personal mirar de doblar la producció. Aquella idea va agradar molt al Sr. Molins i la varen anar parlant i madurant en diferents visites, el primer de tot racionalitzar el treball dins l’empresa, ja que teníem uns moviments del material molt gran. Tota la producció de la filatura amb caixes la teníem que baixà pel munta cargues fins al magatzem on hi havia el vaporador per vaporar-lo i tornar a pujar per enconar i desprès tornar-lo a baixar per doblar-lo, només traslladant el vaporador dalt varem guanyar moltíssim i evitant treball i barreges de fil.
Un altre idea que es va posar en marxa de seguida va ser la compra de dos Guils Schlumberger, un Regulador i un Dos Bots que junt amb la metxera de torsió feien tota una línea de preparació molt rentable, ja que en poca inversió doblaven la producció, i després fer un estudi profund de la filatura amb l’idea de posar màquines modernes que donant una mica més de carga el personal dobléssim la producció. Totes aquestes modificacions se les va apropià el Sr. Burguès quan per la tarda li donava l’ informació de lo que havien parlat amb el Sr. Molins al matí, i hem va dir que fes el estudi de la filatura, que tenia màxima prioritat que jo me’n cuides de l’avi Molins, que ell ho diria el seu fill, el seu amic dels cèntims, en Casimir Molins.
El estudi va agradar molt apart de les produccions en les diferents seccions, i de la maquinaria necessària, hi havia una racionalització dels moviments de la produccions que requeria fer algunes obres dins la fabrica. As va donar llum verda a totes les modificacions apart del vaporador també es van traslladar al primer pis tots els doblats, per axó es va tenir d’ampliar la nau del primer pis agafant una mica del pati que hi havia en la part de darrera , d’ aquesta manera teníem en el primer pis tot lo que era producció i a la planta baixa el magatzem i els molls de carga i des carga. La transformació de la matèria fins obtenir el fil, es feia tota en la mateixa planta, es van fer obres en el altell on hi havia les oficines de fabrica, de manera que des de allà podies controlar tot el procés de la filatura, quan el fil estava fet es portava el magatzem per la seva expedició.
En aquell temps una filatura que hi teníem força relació era Oliu S.A. de Terrassa, aquesta empresa estava situada al capdamunt de la Rambla, la portava en Isidre Cols, mes o menys de la meva edat, però bastant diferent de caràcter, era molt tirat endavant, tot el que feia estava be, era el que portava l’empresa, ells també estaven en període de transformació per fer-la rentable, el cas es, que varem comprar tota una preparació nova, ja tenien els Guils instal·lats però la metxera que era la màquina final, la va voler especial de una nova empresa alemanya, encara no estava apunt, ell va anar allà a reclamar i li van dir que tardaria mig any a tenir-la , o sigui que tenien maquinaria nova parada esperant la metxera, durant mig any, allò estava planificat amb els peus, jo hem vaig oferir en fer-li metxa preparada, durant tot aquell temps cada setmana els hi fèiem de 2 a 3 mil quilos de metxa preparada, recordo que portava un control de lo que facturàvem cada setmana i pràcticament no mes de la manufactura extra ens van pagar els dos Guils nous Schlumberger que varen comprar, en sen se perjudicar la producció de la fabrica, fèiem una producció extra , axó si, ho teníem tot controlat perquè la preparació no pares en tota la setmana, inclòs la tarda i la nit dels diumenges es treballava.
En Isidre Cols, durant tot aquell temps de tenir els Guils nous parats, va tenir l’idea de davant de cada Guil fer on sot a la sortida per poder posar els bots mes alts i no tenir tan paro, m’ho va ensenyar com una gran troballa, però quan ho va posar a la pràctica, amb els bots plens de matèria, pesaven tant que no el podien treure del sot.
Les continues de filar ans varem decantar per la marca Hispamatic que estaven fetes a Suiza, de la famosa casa Hispano-Suiza, que també feia cotxes, el representant era en Bonaventura Soler, era molt enraonador, s’han entenia molt amb l’ Isidre Cols. que també amb va comprar per “Can Oliu”, eren modernes permetien anar a mes velocitat i estaven ben estudiades, amb el mateix nombre de pues, casi doblaven la producció.
Malauradament, l’avi Molins, no va poder veure la transformació de la fàbrica, es va trobar malament i no venia a la fàbrica, el preguntar per ell, hem varen dir que estava en coma al llit, el cap d’un cert temps es va morir.
El treball a la fabrica anava força be, a poc a poc tothom va anar agafant el meu tarannà i totes aquelles bregues del principi van desaparèixer, encara que hi van haver alguna ensopegada. Recordo que es va fer una comanda de llana amb viscosa, crec recordar 80% de llana i 20% de viscosa, i tenyien una matèria i l’altre la deixaven en blanc i resulta que el client es va queixar perquè en el teixit sortien barres de diferent color, analitzant la causa hi havia parts en que la proporció no era la mateixa. Vaig agafar els dos encarregats de la preparació en Fernando del mati i en Felix de la tarda i els hi vaig preguntar si havien tingut algun a dificultat, van dir que aquella partida tot havia anat be, que les dues matèries també havien acabat les dues alhora. Vaig preguntar si el pes de cada una era correcta tot havia anat be cap dificultat, però el fil estava malament, una mica molest els hi vaig dir si quan surt una cosa malament no sabeu el perquè quan surt be es per pura casualitat, i que allò no m’agradava, en Felix va saltar dient: que vol dir que nosaltres no fem res, i li contesto: això mateix, ens deixa i s’han va, ens va deixà amb la paraula ala boca, va marxà de la fabrica. Al cap de dos dies tornar plorant ha veure si podia tornar a la fabrica, que havia pensat molt el problema i que tenia tota la raó, va tornar però tot el personal de la fabrica es va assabentar de lo que havia passat i ho vaig aprofitar per dir a tothom , què qualsevol cosa que no sortia be, que ho diesi per posar-hi remei. Varem repetir la comanda hi va sortir perfecta, la primera la van salvar tintant les dues matèries al mateix color.
També per aquest temps, un dia es presenta un noi de 17 anys a buscar feina, li pregunto que sap fer amb diu que res, que es la primera fabrica que trepitja a la seva vida, que sempre havia treballat al camp, era d’un poble de la província de Sevilla, acabava d’arribar a Sabadell, vivia amb una seva germana i necessitava feina. Amb va caure be ja que era sincer, el vaig posar a la preparació, al cap de un parell de dies amb preguntar si tinc algun llibre que expliqui les màquines en que està treballant, li vaig deixar un parell, allò també hem va agradar, i al cap de un parell de setmanes, un dijous al matí hem demana festa el cap de setmana per poder anar al pobla a casar-se amb la seva novia, que la havia deixat prenyada, però que el dilluns a primera hora estaria altre volta a la feina.
Posava un interès molt gran en la feina, quan una màquina s’avariava es posava al mig per veure com l’arreglaven, era molt bon treballador, més endavant quan varem posar a cada encarregat un ajudant, el seu era en Fernando de la Preparació, va dir que ell ja tenia el seu escollit, o sigui que va entrar sense saber res i als pocs mesos ja va ser ajudant d’encarregat. Aquet noi es deia José Antonio Garcia Garcia.
Un altre que també va entrar a l’empresa per aquell temps va ser en Carlos Duran, era un noi colombià, que acabava de fer la carrera de perit tèxtil a Terrassa, hi feia de peó ajudant a un transportista, vaig tenir una entrevista i ell vaig posar al meu costat. Vivia sol en una pensió a Terrassa, era un bon noi encara que una mica apocat, li vaig dir que ara que havia acabat la carrera, era hora de tornar al seu país, a posar en practica els coneixements que tenia, m’explicava que a Colòmbia hi havia molta industria tèxtil, principalment cotonera, però que estava en mans de jueus americans, aquets no llogaven a cap indígena per llocs de comandament, hi havia una gran discriminació, però cada setmana estava en contacta amb la seva família per si allà li surtis algun treball.
Durant aquet temps varem formar un grup d’amics per anar a jugar a tenis, en Lluis Artus, cap del magatzem, José Tejada, oficinista, Carlos Duran, el meu ajudant i jo.
Cada dissabte surtin del treball anàvem cap l’ Aire sol a fer la nostre partida, varem agafar una gran afició, la veritat es que tots començàvem i teníem el mateix nivell però ens ho passàvem molt bé. Lo millor es que feies una mica d’esport que compensava, el treball sedentari de tota la setmana.
Cada dia baixava al despatx del Sr. Burguès per parlar dels problemes de la fabrica, quan se ensopegava les dotze del migdia sonava una alarma, hem deia que era la hora del Àngelus i paraven uns minuts. Al costat seu tenia el despatx en Ramon Farré, el de la Comercial, la seva dèria era marxa dels llocs on hi hagués treball, tot anava força be, a mi inclòs hem va donar firma a l’empresa d’apoderat, que no vaig fer servir mai, però els fets no corresponien amb la paraula.
Una vegada estava amb el Sr. Burguès el seu despatx, quan entra la secretaria dient que tornava a ver el Sr. Rius, que era el representant de Triplassa, una empresa que si compraven tubs i cons de plàstic, es veu que reclamava una petita quantitat de diners que no li pagàvem i la venia a reclamar, el Sr. Burguès va agafar la factura i amb ell i al va tirar escales avall, cridant que no tornés mes, no havia vist mai tractar a una persona d’aquella manera.
Un altre fet que amb va marcar, va ser que un dia hem cridant al despatx del Sr. Burguès que hi havia el Sr. Redondo de Majadahonda (Madrid), estava molt nerviós, acabava d’arribar d’Alemanya de veure un client molt important, anteriorment nosaltres li havien fet una proba de 100 kilos de fil, amb ella va fer un teixit de punt amb una màquina ketten, el teixit feia un dibuix com una blonda, ara volia molt urgent uns mil kilos d’aquell fil per fer una proba industrial, si sortia bé com esperava, es veu que tenia salvada la temporada.
Vaig mira la fitxa, i no tenia cap anotació anormal, era un fil especial de viscosa 100%, la proba va anar be. Davant d’ ell vaig trucar al magatzem preguntant per aquella matèria si en teníem amb stock amb van dir que hi havia uns 800 kilos, el Sr. Redondo va dir que ja feia el fet, i jo vaig dir-li que a finals de la setmana vinent tindria el fil. El Sr. Redondo molt content donant-nos les gracies s’han va anar. Jo per guanyar temps des de el despatx del Sr. Burguès demano que hem portin la matèria a maquines, quan per sorpresa meva el Sr. Burguès hem diu, que aquella proba no es faci, jo me’l quedo mirant, dic però aquet Sr, s’han va cregut a que li farem la proba, que era molt important, que si no la vol fer que li digui, hem diu que no hem preocupi, insisteixo que la setmana que ve trucarà reclamant el fil, amb diu que si posarà al telèfon en Ramon, me’l vaig mirar malament. El Sr. Burgues se li va escapar de dir: deu pensar quines persones som, també estava allà rient en Ramon, vaig sortir del despatx decebut i emprenyat, en sense entendre res, aquelles persones eren dolentes no t’han podies fiar. Molt pregar, però la practica res. Efectivament al cap de una setmana, la telefonista amb diu que ja el Sr. Redondo al telèfon, li dic que li passi al Ramon, amb contesta que ell li ha dit que mel passes a mi, jo enfadat i li dic, dons passa-li al Sr. Burguès, no vaig saber mai el perquè no es va fer aquella proba, però si que en va quedar que no estava be lo que s’havia fet.
El grup Molins també tenia interessos en una empresa tèxtil situada a Navarra, en un pobla prop de Pamplona, amb el Sr. Burguès va anar a fer una visita, un dia agafant el tren i sortíem de Barcelona a les nou del vespre, passant tota la nit amb el cotxe cama, arribant a primera hora a Pamplona, allà ja ans esperava un cotxe per dur-nos a la fabrica, era una empresa de punt, el seu director era català de Canet, amic d’un grup musical que aleshores començava “La Trinca”, allà varen negocià comandes per Standard Fil.
Un altre viatge va ser al Nord de França, on hi ha molta industria tèxtil, amb el Sr. Burguès amb avió varem anar a Paris, i d’allà amb cotxe per autopista fins el complex de Fourmier, on hi havia tot un important complex tèxtil, format per varies empreses, aquell complex inclòs estaven en Bolsa, es veu que volien ampliar posant alguna filatura catalana , varen tenir una entrevista amb el Sr. Maier, però hem sembla que la cosa estava molt verda i no es va arribar a cap acord.
Varem fer nit a Paris jo vaig aprofitar per veure i sopar amb el meu germà Pere que vivia allà, recordo que hem va venir a buscar l’hotel per anar a casa seva a sopar, varem agafar el metro i parlàvem català, tothom ens mirava, es va fer un silenci, només ens sentíem nosaltres, devien pensar amb quin idioma enraonaven, la seva dona la Mila ens va preparar el sopar, desprès de fer una llarga sobretaula hem va tornar acompanyar l’hotel.
També per aquet temps vaig anar a fer un retiro a una mansió gran que tenia el Opus Dei, allà vaig coincidir amb Josep Colom, antic company de carrera, en Josep Colom va ser el primer de la promoció del nostre curs, quan va sortir de la Escola ja va entrar el Opus, hem sembla que no era capellà però si que era important dins l’Obra. Era el cap de la trobada, jo vaig està content, ja que feia molts anys que no ens veien, allà també vaig coincidir en varis coneguts, en Lloret, en Freixes, i d’altres que no recordo, encara que no deixaven parlar, la majoria es preocupaven de saber on treballaves, el càrrec que tenies, i que ens donarien per dinar, aquella trobada no hem va agradar tant com la primera, en va semblà que la majoria hi anava a passar-ho be més que a meditar.
A Sabadell, en el carrer Montserrat en una casa molt gran que havia estat del llaner Sr. Illa, l’ Opus Dei va muntar un centre de trobada, hi havia en el seu interior una capella, hi vaig anar varies vegades fins que un dia amb una xerrada amb un d’allà volia saber coses que vaig trobar que no tenien res a veure amb el esperit del Opus, allò hem va refredar molt i encara que a la fàbrica m’insistien per anar-hi, jo cada vegada buscava excuses per passar d’aquell fanatisme.
El fundador del Opus en José Mª Escriva de Balaguer va venir de visita a Barcelona, en Sr. Burguès i en Ramon Farré, van organitzar una anada per veure’l en persona, varem fer una colla, la Nuria també va venir, la trobada va ser molt impactant de la gent que es va replegar, tothom amb una veneració extraordinària, l’experiència va ser positiva, tenies l’ impressió de veure un Sant aquí a la terra.
També vaig coincidir per aquet temps, amb Eladi Servat, el company de carrera que varen muntar junts al acabar la carrera una Acadèmia a Barcelona, con que també era del Opus Dei, es coneixien amb el Sr. Burguès, tenia una empresa d’informàtica a Barcelona, varem parlar dels vells temps i també de la seva empresa que es dedicava a fer estudis d’aplicacions de l’informàtica per les empreses, en tenia fet de una filatura cotonera, va pujar a Standard Fil per estudiar tota la seva problemàtica, axó li agradava al Sr. Burguès. Desprès vaig fer-li una visita a la seva empresa de Barcelona i allà vaig començar a interessar-me molt per l’informàtica, en va ensenyar i donar uns dibuixos fet per ordenador amb lletres que eren molt impressionants, recordo que el ordinador el tenien en una habitació gran a una temperatura constant i el tractaven com un malalt.
El Sr. Burguès vivia a Barcelona, l’estiu va llogar una torre a l’ Urbanització Pla de Sant Llorenç a Matadepera, dalt de tot de la muntanya, per motiu de la feina i vaig anar-hi un parell de vegades, en Farré deia que estava en un niu d’àguiles de tant amunt que estava, però es veu que si sentia molt bé que inclòs fa donar veus per comprar alguna parcel·la per allà, jo en aquells moments m’estava fent la de l’Aire Sol que per cert en va demanar el dibuix de la torre per ensenyar-la a la seva senyora i no me’l va tornar.
També per aquet temps, va venir una comanda de 5000 kilos de fil, crec de l’empresa de Navarra, nosaltres anàvem molt plens i no podien fer-ho, el Sr. Burguès hem va demanar que parlés amb el Sr. Jaume Mur si durant les vacances, a Mohisa ho podien fer que cobrarien de seguida d’entregar-lo. Vaig trucar al Sr. Jaume que es va alegrar de sentir-me i amb citar a la fabrica nova. Vaig anar i desprès de parla de la comanda amb va ensenyar que en una nau de la fabrica nova a la Carretera de Castellar, estava instal·lat tota una preparació amb Guils Schlumberger amb una metxera Platt Sacolowell i quatre continues de filar també Sacolowel, amb una bobinadora Schlaforst d’enconar, la veritat vaig quedar parat ja que tota la maquinaria era de lo millor del mercat, hi feia goig de veure. Hem va proposar anar a treballar amb ells, a portar aquella nova empresa, que parlaria amb el seu soci el Sr. Joan Moles, i que hem diria alguna cosa, que m’ho penses. El Sr. Jaume ja m’havia proposat varies vegades tornar, però sempre era a Mohisa on hi havia la maquinaria vella, molt de personal i molts problemes econòmics, allò ja era un altre cosa, per pensar-hi molt.
Al cap de un parell de dies, el Sr. Jaume Mur amb cita a dinar a Can Font junt amb el Sr. Joan Moles, allà vaig conegué per primera vegada al Sr. Moles, quan van acabar de dinar, ja volien que donés l’acomiadament a Standard Fil de seguida, i en fes càrrec de la nova empresa Hidexsa (Hilatures de Exportacion S.A.).
Estàvem a prop de les vacances, jo no sabia com dir-ho, per postres el dia abans de començar les vacances el contable hem porta un sobre amb 100.000 pessetes de part del Sr. Burguès, axó encara hem va fer retardar més, de dar-li la noticia.
L’acomiadament el vaig donar desprès de les vacances, quan per la fàbrica va córrer la noticia varen haver molt enrenou, molts volien també canviar d’empresa.
Els hi vaig dir que si a la nova empresa necessitava algú primer serien ells, que hem deixessin marxa tranquil, ja que tenia prou follons, cada dia quan acabava el vespre de Standard Fil anava un parell de hores a la nova empresa a posar-me el corrent de com anava, i començar a donar ordres, axó va passar durant tot el mes que vaig donar pel canvi, recordo que el Sr. Burguès no es deixava veure, no van portar a ningú per explicar-li com anava tot, vaig tenir que sortir per la brava de Standard Fil, ja que el Sr. Burguès, amb tot el mes no es va deixà veure gens.





Montllo-Torres Cap.5

La vida a casa havia canviat una mica, els dies de festa ja teníem a on anar, casi cada diumenge passàvem a recollir els avis, hi anàvem cap l’Aire Sol ha passar el matí o la tarda, moltes vegades la Nuria i la Salvadora preparaven alguna cosa de menjar i en berenàvem el mig del bosc, quan començava a fer-se fosc tornaven cap a casa, en aquell sector del Aire Sol no més estava fet el carrer i con que no tenia sortida hi havia una petita rotonda per poder girar els cotxes, casi no hi havia transit i els petits podien jugar i els grans a xerrà de les nostres coses.












Aquell estiu varem acompanyar als avis a Massanet de Cabrenys, tots junts en el 600 cap a Figueres i desprès cap a Darnius i seguint la carretera fins a Massanet, allà s’acabava la carretera,
Massanet de Cabrenys es un poblet petit, situat en una vall entre dues muntanyes, el Puig de les Salines i el Roc de Fraussa, tenia uns 500 habitants, pràcticament hi havia un carrer principal que acabava amb el plaça del poble, tot el demés eren carrers laterals amb moltes noves edificacions per el turisme que per aquells temps començava a tenir, hi havia el hotel Pirineos, també un restaurant molt anomenat “La Cuadra” , ple de fonts per els seus voltants la més coneguda Las Creus on en el seu costat hi havia una planta embotelladora, nosaltres varem llogar un pis en l’entrada del carrer major, els avis ens va anar ensenyant tot el que havien descobert l’any passat amb la seva estança, nosaltres amb el cotxe anàvem fins el riu Muga situat a un parell de quilometres del poble, l’avi va trobar un punt ideal per anar-hi nosaltres estava al costat d’un molí abandonat hi havia un saltant d’aigua en mig de unes roques i desprès hi havia com una petita bassa ideal per banyar-se, seguidament el riu en mig de roques continuava avall, el lloc estava una mica amagat i per nosaltres ens anava molt bé, el cotxe es podia deixa molt a prop de manera que tot ens sortia be solament que l’aigua venia del Pirineu hi estava molt freda, principalment quan t’hi posaves per primera vegada, desprès a jugar i gaudir, els matins amb el riu ja el teníem ocupat i les tardes a caminar i a berenar en alguna font dels seus volta’ns, un dia l’amo del pis tenia un 4x4 i ens va dur amb excursió fins dalt Les Salines, a 1331 metres i ens va ensenyar per on els contrabandistes passaven de França a Espanya, varem trepitjar sol francès, varem gaudir de unes vistes del Pirineu precioses, vam esmorzar en un lloc, no recordo el nom on hi havia una font amb sis o set canyons d’aigua gruixuts com un braç, va ser una bonica excursiò.
També ans varem trobar per allà, un molt bon amic del meu germà Pere, en Josep Ribera, que estava amb la seva familia i acompanyat del Dr. Pardo que junt amb la seva familia, pasaven les vacances , hem van explicar que ja feia varis anys que hi anaven i que si trovaben molt bé, hem van dir excursions que hi podiem fer pels seus voltants vam estar xerrant tots junts força estona, que per cert cap a finals de l’estada la Nuria va a tornar a tenir un atac de ronyó no sabien que fer i varen anar el Hotel Pirineus que hi havia sopant el Dr. Pardo, li van explicar lo que passava i molt amablement va deixar el sopar i va visitar a la Nuria a la seva habitació de l’hotel i sense voler cobrar res, li va receptar uns calmants que la tenda del poble que feia de farmàcia no ho tenia, i fins l’endemà a les onze no ho varem tenir. En aquells moments ens va ser de molta ajuda. Quan varem tornar a Sabadell, la Nuria va anar al metge perquè li mires a veure que tenia li van fer radiografies del ronyó i no li vam trobar res.
La petita Gloria continuava posant el cap tort i de tant en tant es posava a plorar sense una causa especial, estavem molt preocupats ja que no hi havia manera de consolar-la, la varem portar al metge i la van fer una revisió a fons hi van trobar que tenia migranya, i van dir que posiblement quan tingués mes edat li marxaria, el cas es que li venia la ploranera lo millor era tenir-la a les fosques esperant que li pases. Antonio aquella tardor ja no va tenir aquella tos rara, nosaltres ho van atribuir a l’estada a Massanet, principalment al banyar-nos amb l’aigua freda del riu Muga.
Per aquelles dades la Nuria insisteix que tindria que tornar anar a veure el Dr. Herrero, perquè hem mires com tenia la llaga del estomac, jo li vaig dir que estava bé, ella va insistir que no hem queixava però que prenia molts polsos, el cas es que vaig tornar a que hem visites i desprès de fer-me una exploració hem diu que ara es el moment d’operar-me, que ha sortit una nova tècnica que curen la llaga i que a Catalunya hi han els dos millors operadors d’Espanya, i que fan servir aquesta tècnica, un d’ells el Dr. Sitjes cada divendres ve a Sabadell a la Mutua del carrer de la Crehueta a operar, que si volia ell mateix s’han cuidaria, recordo que era un dimecres, i el divendres el matí ja me operaven, l’operació va anar be, el postoperatori bastant fotut, ja que portava una sonda pel nas, fins el estomac que era molt molestosa, com anècdota uns dies desprès de la operació va venir l’ infermera hem pregunta si havia fet cap pet, jo hem pensava que sentia mala olor per la habitació, jo li vaig dir que no, al cap de poca estona la monja que portava la planta, hem pregunta el mateix, si havia fet cap pet, jo estranyat li dic que passa amb els pets i la monja m’explica que es una bona senyal que vol dir que els budells s’han posat be en el seu lloc, i que tot va funcionant correctament, el dia següent quan hem va venir un pet ho vaig anar dient en veu alta hem sembla que tota la planta van saber de que havia fet un pet.
Un dels ajudants del Dr. Sitjes, era el Dr. Josep Simó-Deu, era el que passava revista per la habitació i va ser una sorpresa perquè ja ans coneixíem de joves, ell hem va explicar en que consistia l’operació era que apart de curar la llaga, lo que era novetat es que els nervis que van l’estomac els tallaven de aquesta manera quan et posaves nerviós per alguna cosa no afectava al aparell digestiu. Desprès dels dies de convalescència amb van donar d’alta per fer la vida normal, hem una mica més qualitat de vida, ja que podies menjar de tot.
Aquell estiu a Paris es va casar el meu germà Pere amb la Mila una noia valenciana que es van coneixes allà.
La historia del Pere es curiosa, treballava a casa de forner i portava tot el referent al pa, però amb molta freqüència topava amb el pare, tots dos tenien el mateix caràcter, tossuts com una mula, i moltes vegades els crits passaven de mida i el Pere decidir marxa de casa, amb va dir que esperava que hem cases per ell també marxà de casa i que ja s’espavilaria.
El dia següent del meu casament, en Pere va marxà de casa, la mare li va reservar uns sobre amb diners, dient-li que aquells no els toques que li tenien que servir per si no li anava be, que pogués tornar a casa que seria ben rebut.
Directament s’han va anar a Paris, va explicar més tard que es creia que quan arribaria trobaria de seguida feina, però no va ser axis, el cas es que va canviar de pensió tres vegades, buscant cada vegada una de més barata ja que es diners se li acabaven, allà es va posar en contacte amb el Casal Català, on va conèixer a diversa gent la majoria estaven allà per motius politics més que per feina, des de el primer dia per les nits anava a l’escola aprendre be l’ idioma francès, però de feina li va costar molt trobar-ne, això que aprofitava tots els oficis que li sortien, va fer de pintor, cuiner, cambrer, mosso etc, tot el que es presentava si apuntava perquè de treballador i complidor ho era molt, a poc a poc es va anar gastant tot el que tenia, inclòs el sobre de la mare, per ell hagués estat un fracàs tornar a casa. Quan va trobar una feina que li va anar be, a poc a poc va anar estalviant per tenir un petit apartament, que era una sola habitació en unes golfes de Paris, en aquell temps allò era molt, ja que s’estalviava la pensió.
El seu esperit inquiet i quan ja dominava bastant be el idioma francès, el va portar anar cap Anglaterra a estudiar l’anglès, però aquí ja hi va anar amb un contracta de treball, allà feia de cambrer en un hotel a les afores de Londres, con que dominava l’espanyol i el francès estava ben considerat, allà hi va passar un parell d’anys. A Paris hi anava sovint ja que hi tenia l’apartament i l’estada li sortia barat, i també els amics que li informaven de com estava la feina, fins que el van avisar d’una oportunitat en una petita impremta que editaven llibres d’alta qualitat, va tornar cap a Paris i va anar a treballar a l’impremta, al cap d’un any de estar allà es va morir l’amo i la viuda va posar en el Pere com l’encarregat principal de l’impremta, l’empresa no tenia gaires treballadors, al saber idiomes li va anar molt be per el treball, edemes li agradava molt llegir, i encara que era d’idees fitxes buscava el perquè de les coses.
Es va implicar també bastant amb la política d’esquerres que tenien els seus amics activistes d’allà i es va tornar una mica rebel del actual sistema polític mundial, recordo que per aquet temps l’estiu venia veure als pares, hi sempre acabaven discutint que si el Franco axó o allò, fins que ho deixaven.
També per aquet temps, es feia molt amb una família de Barcelona que feia molts anys que estava a Paris, i es veien per les festes, aquesta família li van presentar a una noia valenciana, la Mila que estava col·locada en una important mansió que hi havia al mig de Paris, pertanyia l’armador Niarchos, cunyat d’Aristotel Onasis, la feina de la Mila era que quan en Niarchos estava fora de Paris, entrava ella a la mansió i ajudat d’altre personal tenia que cuidar-se de la mansió de manera que quan tornessin els senyors trobar-ho tot a punt de fer-ho servir, es veu que degut a la gran quantitat de mobles, porcellanes, cristalleries, vaixelles, etc, explicava la Mila, que en la mansió entre les moltes joies i quadres de pintors famosos, escultures i tapissos, hi havia una banyera tota d’or que havia estat d’en Napoleó, també cuidar dels jardins que envoltaven l’edifici, sempre hi havia feina per fer, encara que els Srs, hi anaven solament un parell de vegades el any.
En Pere i la Milagros es van prometre, hi con que a tots dos l’edat ja no era problema, i tenien també un lloc per viure, de seguida van anar per casar-se, l’ estiu del 1970, concretament el cinc d’agost es van casar a Paris envoltats dels seus amics, de la família no més hi van anar els pares que ho van aprofitar per passar tot una setmana a Paris.




Nosaltres juntament amb els pares de la Nuria van passar les vacances a Massanet de Cabrenys, ja ho coneixíem, l’Antonio encara que ja no tenia tos li anava be, estàvem junts amb els avis, ells si passaven tot el mes, nosaltres els quinze dies de vacances, d’aquesta manera també feien una mica de vacances dels petits, allà ens hi trobàvem força be i havia molts llocs per anar.
La Nuria degut els embarassos, li van sortir varius a les cames que li molestaven, va anar a visitar-se amb el Dr. Castells que li va recomanar operar-se, el mes d’octubre el mateix Dr. la va operar en la Mutua dels amos en el carrer de la Creuta. L’operació va anar be, encara que li van deixar unes marques a les cames dels talls que li van fer.
La feina anava força be dintre dels problemes normals que cada dia et trobaves, el que no anava be era la part econòmica, per aquell temps venien per la filatura, economistes a estudiar els costos de cada operació, estava de moda tenir controladors, on estudiàvem cada una de les operacions cronometra’n el temps que tardaven, buscant la manera de fer la mateixa feina en menys temps, teòricament estava be, a la practica no funcionava ja que no es tenia en compte que la persona no era una màquina, el cas es que feien un estudi que valia molts cèntims, feien contents als amos, perquè els hi demostraven que teníem un negoci rentable, però deixaven als encarregats amb el problema encara més greu, ja que teòricament podia fer una producció que no sortia, per sort la filatura es veu que anava força be, ja li trèiem el suc que volien i no vaig tenir masses problemes, a mi particularment parlant amb ells en va anar be, ja que vaig veure que alguns treballs es podien fer de una altre manera, i recordo que no era precisament com ells deien.
La fabrica nova anava endavant de les vuit naus, s’han van fer quatre, que corresponien a la filatura, estàvem molt ben fetes, ja que tenien les galeries subterrànies per els canals de la climatització, es deia que havia costat més la part que no es veia que la obra vista, potser els cèntims de fer la fabrica nova, van faltar a l’empresa, el cas es que tot el personal qualificat que teníem una part del sou no declarat, no cobràvem els suplements amb el consegüent mal estat que provocava, encara més quan arribaven factures perquè la fabrica les pagues del Corte Inglés, de la Sra. del Jaime Mur, de molts cèntims nomes de perfumeria, axó acabava de fer el pes.
A la fabrica nova de la carretera de Castellar, s’hi van portar tot lo del carrer Calderón de Sabadell, els telers i tot el magatzem de fil i mes endavant tota l’expedició de peces, per evitar lloguers i aprofitar lo edificat, no mes va quedar per traslladar la filatura.
Degut també a la crisis, per aquell temps es va vendre la secció de punt de Puntextil de Montblanc.
Aquells temps hi havia malestar a la fabrica per falta de liquidés, van durar bastant, axó feia que el personal qualificat fos el més perjudicat, ja que els pocs recursos que hi havia primer eren pels treballadors i la resta es deien que quan podessin, ja anirien pagant els enredi ments.
Aquesta situació la Nuria a casa la sabia, jo nomes li podia donar a final de mes lo que cobrava oficialment, la Nuria feia mans i mànigues per sortir del pas, quan en necessitava per acabar de passar el mes, en treia dels estalvis que teníem a la Caixa d’estalvis, un dia la Nuria amb diu que faixi lo que vulgui, però que a la Caixa nomes hi han 30.000 pessetes, i que ella no en treu mes, ja que si els petits tenen alguna necessitat no els podrien atendre, jo ho vaig comentar amb el Sr. Duran, perquè ho dies a l’empresa per si en podíem pagar alguna cosa dels enredi ments que hem devien, van passar unes setmanes i hem van dir que potser el mes que ve, mirarien de poder fer alguna cosa.
Aquesta situació poc o molt transcendia a la feina, per lo que en Quimet Badia, que de tant en tant passava per la fabrica, va aprofitar per tornar insistir en que anés a treballar a la seva fàbrica, inclòs hem va dir que cobraria una mica més, es veu que el director que tenien, el Sr. Ribot, els hi havia donat l’ acomiadament. Hem varen parlar amb la Nuria, i con que la situació no s’arreglava en vaig comprometre amb el Quimet Badia d’anar a treballar Standard Fil amb ells. Un divendres al matí vaig dir al Sr. Duran, havia trobat feina en un altre lloc, que plegava que ho fes saber que dintre de un mes marxaria a treballar en l’altre lloc.
Al arribar a la tarda a Mohisa, ja tothom estava al corrent de lo que passava, i hem van dir que corrents anés a veure al Sr. Jaume que m’estava esperant a la fabrica nova, al arribar allà també vaig sentir uns rumors i de seguida en van fer passar al seu despatx, el Sr. Jaume hem va dir que passava, que jo era una peça important que no podia marxar, jo li vaig parlar de que no era per la feina ni pels companys, però que a casa no arribàvem els cèntims, con que sabia de les dificultats de l’empresa i de personal qualificat ni havia prou, d’aquesta manera treia un sou gros a l’empresa, el Sr. Jaume en va dir que s’han anés qualsevol altre però jo no, li vaig dir lo que hem va dir la Nuria, i que ja havia donat la paraula que ho sentia molt, llavors va cridar al contable Sr. Daura perquè mires tot lo que s’han devia al cap de força estona va venir el contable, hi quan el Sr. Jaume va veure lo que l’empresa hem devia d’enrariments va posar al contable de volta i mitja, ja que els enrariments passaven de llarg del mig milió de pessetes, hem van donar un sobre en cent-seixante mil pessetes i que el dimarts tornés que tindrien liquidat la resta, el Sr. Jaume al donar-me el sobre hem va dir que comprés un bon regal per la Nuria, i que la setmana que ver una vegada tots reposats, hem tornaríem a parlar, jo li vaig contestar que ara el problema es que ja havia donat la paraula. Abans de marxar el Sr. Jaume va preguntar si havia algú mes a l’empresa amb el mateix cas, li van dir que no, que els demes personal qualificat la part que els hi retenia no pujava tant com la meva.
El dimarts següent varem tenir un altre reunió, el Sr. Jaume va voler saber on anava, li vaig dir a Standard Fil, hem va dir si m’ho havia pensat be, jo li vaig dir que el problema era que havia donat la paraula, i que creia que d’aquesta manera feia també un favor, ja que un sou gros el treia de l’empresa. Hem van donar dos talons per cobrar al cap de deus setmanes que liquidava tota la deute.
A partir de aleshores vaig anar explicant tota la feina al Sr. Duran, recordo que li explicava com funcionava per exemple el regularímetre, i el endemà ell m’ho explicava a mi, no sé si perquè jo me enteres o perquè a veure si ho havia entès be ell.
Una anècdota que va passar per aquet temps es que el teòric el Sr. Duch, hem va trucar demanat per un fil, on la matèria acabava d’arribar del tint i volia fil sens falta pel dilluns a primera hora, estàvem a divendres, pràcticament era impossible, però que feríem tots els possibles perquè ho tingues, per axó teníem que coordinar be totes les operacions, vaig disposar que quan acabava una operació, ja estès a punt la següent màquina, que la matèria no pares, resulta que el dissabte a les sis de la tarda era l’hora de plegar i encara li faltava una mitja hora per treure la mudada, vaig demanar al encarregat si podia junt amb l’operari plegar mitja hora mes tard i que una vegada treta la mudada, els invitava anar al bar a fer el vermut, el cas es que estàvem traien la mudada, quan sentin la porta que entrava una persona, era el Sr. Jaume , hem va dir que passava per allà i va veure llum i va entrar, jo li vaig explicar, que el Sr. Duch necessitava aquell fil pel dilluns al matí, i que ens faltava mitja hora per treure la mudada, i que d’aquesta manera con que el diumenge també treballàvem el dilluns tindria el fil a la fabrica. El Sr. Jaume al anar-se hem diu, però tu no has donat l’acomiadament, el que tindria que està aquí es el Sr. Duran, i no tu, li vaig dir que jo me havia compromès amb el Sr. Duch, el Sr. Jaume mentre s’anava murmurava, els bons se m’han van, i els dolents s’han quedant.
Per aquet període, quan encara estava a Mohisa, ve un dia en Quimet Badia a buscar-me per dur-me a Barcelona, pel camí m’explica que estan molt lligats amb el Grup Molins.
El Grup Molins la seva principal empresa era Ciments Molins, important fàbrica de ciments, també tenien a Terrassa una empresa anomenada Pefasa que eren els representants de la fibra poliester marca Tergal, en aquell temps estava molt de moda, aquesta empresa tenien màquines transformadores, Convertors i Saydels, que convertien el cable de poliester amb pentinat a punt de ser treballat, per lo que m’explicava en Quimet, es veu que hi havia posat molt capital a l’empresa i hem sembla que eren mes amos que els Germans Badia, el cas es, que en volien conegué.
El Grup Molins estava situat en el Passeig de Gracia, dins del emblemàtic edifici de la Pedrera, ocupant tot el primer pis estaven els despatxos del Grup Molins, recordo que els despatxos seguint l’arquitectura d’en Gaudí, no ni havia cap que fos rectangular, allà hem van presentar al Sr. Casimiro Molins que era president del Banc Atlàntic, d’uns seixanta anys, estava casat amb una germana de Lopez Rodó, ministre d’en Franco, i el que vaig tenir l’entrevista va ser amb el seu pare, en Joaquim Molins, un Sr. de vuitanta i pico anys, el fundador del Grup, els hi vaig dir que havia estudiat el batxillerat intern els escolapis de Sarrià, que vaig fer la carrera d’enginyer tèxtil a Terrassa, etc, hem sembla que vaig caure amb bon peu, al sortir el Sr. Molins hem diu que totes les persones importants del Grup, se’ls si fa fer un examen mèdic per seguretat, amb dona una tarja per presentar-me en un consultori de metges a Barcelona, un dia per la tarda. Aquell dia vaig anar amb tren a Barcelona, ja que el lloc estava a prop de l’estació, hem creia que seria una revisió medica i van començar a fer-me un examen psicotècnic que hem van tenir tota la tarda fem ma pensar amb problemes de tot tipus, desprès una revisió de tot el cos i per últim una entrevista, vaig sortir mig marejat de tantes probes i també una mica amoscat ja que pensava que axó es tenia que fer abans de haver donat l’acomiadament, li vaig dir en Quimet, que per lo menys hem deixes veure el resultat, hem va dir que havia sortit molt be però no el vaig poder veure.
A les poques setmanes de fer-me aquest examen vaig entrar a treballar a Standard Fil.
Standard- Fil era una empresa situada a la part nova de Sabadell, en el carrer Dr. Cabanes, molt a prop de l’A condicionament nou, ocupava casi tota una illa de cases, l’edifici era modern de recent construcció, amb una gran escalinata que donava a les oficines, i en la part industrial estava de manera que a la part baixa hi havia el moll de carga i des carga i tota la part de magatzem, també hi havia una petita secció de re pentinatge i una secció gran dels doblats en la que hi havien les màquines que tenien els germans Badia, abans de tenir la filatura, en el primer pis hi havia, en una part les oficines, i en el altre tota la maquinaria de la filatura amb la seva preparació i la maquina Savio de enconar, en aquesta nau hi havia un altell tot de vidre on havia el laboratori i les oficines de la fabrica.
Amb el Sr. Ribot, l’antic director, varen estar una setmana junts que hem va anar explicant el procés que seguien i aclarint els dubtes que podes tenir, una de les coses que hem va sobtar va ser que el tercer dia d’estar allà en Quimet Badia va tenir una reunió d’encarregats, hi es va posar a cridar dient renecs, que els trauria tots fora, es veu que havia hagut una varega de fil i ningú en sabia res, quan va acabar vaig preguntar que havia passat, i ningú en va fer cas, segons en vam dir casi cada setmana, hi havia una reunió d’aquelles. Un altre fet que tothom deia la seva es que hi havia bastant marro entre el personal masculí i femení, un encarregat portava una senyal d’una gran esgarrapada a la cara que li havia donat una dona per voler pro passar-se , es veu que principalment el torn de nit hi havia dins de la fabrica bastant mullader.
La primera reunió amb els encarregats vaig tocar dos punts importants, primer que no tolerava dins a la fàbrica cap acte deshonest, que si en tenia lloc algun, automàticament els infractors junt amb el encarregat de la secció, quedàvem acomiadats, que ho diguessin a tothom, i el segon punt era que qualsevol problema que sortís es tenia de comunicar de seguida, no es tenia que esperar que ho trobés el client, que aquelles reunions amb el Sr. Badia es tenien que acabar, que era important la roba bruta rentar-la a casa.
A les poques setmanes d’estar allà hem van presentar al Sr. Joaquim Burguès, que estaria a les oficines, era una persona de confiança dels Molins, inspeccionaria principalment tota la part econòmica, per descomptat des de el principi hi va haver una lluita entre el Sr. Burguès i els germans Badia, degut a que hi havia moltes comptes fantasmes en l’empresa difícils de justificar.
A Mohisa també hi haver canvis, el Sr. Duran al mes de marxar jo, també es va acomiadar i s’han va anar a Phitesa, la filatura que tenia el germà del Sr. Jaume Mur, en Joan. Va quedar com a persona responsable de Mohisa en Jaume Esteve, que era el meu ajudant quan estava jo allà.
Recordo que com cada any per Nadal es donava un lot al personal, aquell any per ordres d’en Joan Badia, va voler que junt amb el lot s’entregués un pollastre viu a cada treballador amb el consegüent follons de pollastres, ja que érem més de cent trenta persones, també es va decidir que el personal que tenia la baixa per malaltia, de una manera prolongada no hi havia lot, quan aquestes persones van saber que no tenien lot, es van agrupar i totes juntes van anar a les oficines, cridant que ells també eren treballadors i que volien veure als germans Badia, hem van cridar a mi, perquè m’enfrontés a ells. Vaig sortir i a cap d’ells els coneixia, els hi vaig dir que el lot era un obsequi que feia voluntàriament l’empresa als treballadors que havien treballat durant l’any. Vaig anar pregunta’n a cada un d’ells el temps que feia que estava de baixa, i de seguida es van donar compte de que no tenien dret a reclamar res. Standard Fil tenia un percentatge molt gran de baixes, recordo que s’han anava cap el 38 %, era un apartat que es tenia que estudiar a fons i posar-hi ma, mes endavant es va posar un metge a l’empresa, que controlava totes les baixes.